“Ніхто не може почуватися у безпеці”: у Європарламенті відреагували на загибель Віталія Шишова

Дата: 03 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Депутати Європарламенту відреагували на новину про смерть очільника Білоруського дому в Україні (БДУ) Віталія Шишова, якого знайшли повішеним у Києві. Деякі європарламентарі називають таємничу загибель білоруса ще одним актом міжнародного тероризму з боку режиму Олександра Лукашенка.

Про це повідомляє “Європейська правда” 

Фото: сторінка Шишова у інстаграмі

Першими на новину про смерть Шишова відреагували німецька депутатка від “Зелених” Віола фон Крамон та литовський депутат Петрас Аустревічюс.

“Ще один нічний жах. Ніхто не може почуватися у безпеці, Лукашенко вбиває власних громадян. Цього разу – в Україні”, – написала фон Крамон. 

Аустревічюс у своєму твіттері також пригадав вбивство журналіста Павла Шеремета, який загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль. На початку цього року колишній білоруський спецпризначенець Ігор Макар розповсюдив записи розмов своїх колишніх колег, де обговорюють варіанти вбивства Шеремета. Експертиза підтвердила справжність запису.

“Убивство громадянина Білорусі Віталія Шишова, керівника ГО “Білоруський дім” в Україні, – це ще один акт міжнародного тероризму з боку режиму Лукашенка”, – написав Аустревічюс.

Колеги Шишова з Білоруського дому в Україні вже заявили, що пов’язують його смерть з операцією білоруських спецслужб. Чоловік переїхав до України восени минулого року. 

“За Віталіком велося стеження. Про факти були відповідні повідомлення поліції. Також нас неодноразово попереджали як місцеві джерела, так і свої люди в Республіці Білорусь про всілякі провокації аж до викрадення та ліквідації. Віталій стоїчно і з гумором ставився до цих попереджень, заявляючи, що хоч так, можливо, Білоруський дім в Україні вийде з інфовакууму”,йдеться у повідомленні організації у телеграмі. 

Організація “Білоруський дім в Україні”, яку очолював Шишов, допомагає білорусам, які втекли від режиму Олександра Лукашенка, з працевлаштуванням, пошуком житла та легалізацією. Водночас її пов’язують з ультраправим діячем Сергієм Коротких (відомим також як Боцман та Малюта), який навчався в школі білоруського КДБ, воював у Чечні та був близьким соратником російського неонациста Максима Марцинкевича (Тесака). 

Нагадаємо, що київські поліцейські знайшли тіло Шишова у парку неподалік від його дому. Чоловік, як розповіли його колеги, зник, коли вийшов на ранкову пробіжку 2 серпня. Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за статтею “Умисне вбивство”, але перевіряють всі версії, зокрема, про вбивство, замасковане під самогубство.  

Фотографія обкладинки: сторінка Шишова у інстаграм

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter