Нідерланди вибачилися за роль країни в Голокості

Дата: 27 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте від імені уряду своєї країни вибачився за нездатність захистити євреїв під час Другої світової війни.

Про це повідомляє BBC.

Голландія потрапила під окупацію німецьких нацистів у травні 1940 року. Відтоді, за словами істориків, близько 75% євреїв, які жили на території країни, були вбиті

“З огляду на те, що серед нас залишилися останні з тих, хто вижив, я прошу вибачення від імені уряду за дії уряду в той час. Я роблю це, розуміючи, що жодне слово не може описати щось настільки ж величезне і жахливе, як Голокост. Загалом ми зробили дуже мало. Недостатньо захисту, недостатньо допомоги, недостатньо визнання”, – сказав очільник нідерландського уряду на заході, присвяченому пам’яті жертв Голокосту.

Відомо, що це перша подібна заява від очільника уряду Нідерландів. Раніше влада країни тільки вибачалася за те, як поводилася з євреями, які повернулися додому після закінчення Другої світової війни. Однак не визнавала ролі країни в переслідуванні євреїв та інших меншин під час Голокосту. 

За словами істориків, приблизно 102 тисячі із 6 мільйонів євреїв, убитих під час Голокосту, прибули з Нідерландів.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter