Нідерланди подають позов до ЄСПЛ проти Росії через її роль у збитті рейсу МН-17

Дата: 10 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Уряд Нідерландів подає позов до Європейського суду з прав людини проти Росії через її роль у збитті літака рейсу MH-17 над Донбасом у 2014 році.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

У квітні минулого року Європейський суд з прав людини повідомив уряду Росії про скарги родичів загиблих у катастрофі MH-17 і просив Москву викласти міркування з цього питання. На Росію скаржилися 380 осіб, які наголошувати на порушенні “права на життя” Європейської конвенції з прав людини й стверджували, що влада РФ є відповідальною за смерть їхніх родичів.

Також родичі загиблих скаржилися на відсутність співпраці Росії з міжнародним розслідуванням за статтею “Заборона нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження” конвенції та наголошували на порушенні країною статей про право на справедливий суд, повагу до приватного і сімейного життя та право на ефективний засіб правового захисту. Нідерландський уряд вирішив подати позов до ЄСПЛ, щоб підтримати скарги родин загиблих. 

“Подаючи міждержавну заяву, уряд ділиться всієї доступною і актуальною інформацією про збитий рейс MH-17 з ЄСПЛ. Зміст міждержавної заяви буде також включено під час залучення Нідерландів до окремих заяв, поданих найближчими родичами жертв проти Росії до ЄСПЛ. Приймаючи цей курс дій, уряд пропонує максимальну підтримку цим окремим справам”, – повідомили там. 

Міністр закордонних справ Стефан Блок заявив, що в такий спосіб Нідерланди відстоюють усі 298 жертв MH-17, 17 різних національностей, та їхніх родичів.

“Досягнення справедливості для 298 жертв збитого рейсу MH-17 є і залишиться найвищим пріоритетом уряду. Роблячи цей крок сьогодні – передаючи справу до ЄСПЛ і в такий спосіб максимально підтримуючи заяви найближчих родичів – ми наближаємося до цієї мети”, – сказав він.

Нагадаємо, що в червні в Гаазі відновили слухання в межах судового процесу в справі щодо збитого над Донбасом літака рейсу МН-17. Прокуратура Нідерландів висунула звинувачення чотирьом фігурантам:

  • Сергію Дубинському (позивний Хмурий) – голова розвідки так званої “ДНР”, ветеран ГРУ РФ. Його вважають організатором бойового застосування установки.
  • Ігорю Гіркіну (позивний Стрелок) – “міністр оборони” так званої “ДНР”. Як встановили слідчі, вранці 18 липня він розмовляв із Дубинським, який пов’язаний з евакуацією установки “Бук” з підконтрольної сепаратистам території України назад до Росії. 
  • Олегу Пулатову (позивний Гюрза) – підполковник запасу російських повітряно-десантних військ. Причетний, за версією слідства, до перевезення “Бука” й організації охорони району падіння уламків збитого літака. Вважається, що він був біля установки в момент пуску.
  • Леонідові Харченку (позивний Кріт) – громадянин України, командир так званого “розвідувального батальйону” в “2-му відділі ГРУ ДНР”, причетний до охорони установки “Бук” у районі місця пуску на південь від Сніжного. Він, можливо, також координував транспортування “Бука” з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію установки до Росії.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter