Нідерландські слідчі звинуватили Росію у свідомій відмові видати Цемаха

Дата: 02 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Російська сторона свідомо дозволила підозрюваному в причетності до катастрофи літака MH17 на Донбасі бойовику Володимирові Цемаху виїхати з країни, щоб не видавати його Нідерландам.

Про це йдеться у висновку Національної прокуратури Нідерландів щодо запитів російській стороні на видавання Цемаха, передає “Європейська правда”.

Правоохоронці нагадали, що Володимир Цемах проходить у справі як підозрюваний, але рішення про те, чи слід його притягувати до відповідальності, ще немає, адже для цього потрібно більше доказів.

“Національна прокуратура дійшла висновку, що Росія свідомо визнала, що Цемах залишив її територію і в такий спосіб відмовилася задовольняти запит Нідерландів. Це мало би статися на основі європейського договору про екстрадицію”, – йдеться в документі. 

Прокуратура проінформувала про свій висновок російську сторону і родичів жертв катастрофи та зазначила, що ситуація довкола бойовика не вплине на судовий процес, який має розпочатися 9 березня 2020 року.

Як відомо, у травні минулого року Міжнародна спільна слідча група з розслідування збиття малайзійського “боїнга” оголосила, що той збили зенітно-ракетним комплексом “Бук” з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, яка базується в російському місті Курську. Пізніше уряди Нідерландів і Австралії поклали на Росію відповідальність за збиття “боїнга”. Згодом їх підтримали в нідерландському парламенті.

Потім міжнародна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних у причетності до збиття літака. Вже у вересні поточного року нідерландські слідчі назвали підозрюваним і бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, якого Україна на вимогу Росії занесла до списку масштабного обміну в’язнями.

Одразу після звільнення Цемах повернувся на окуповану територію Донецької області, в місто Сніжне. Незадовго до цього, коли Київський апеляційний суд звільнив чоловіка з-під арешту, його зобов’язали наступні 60 діб прибувати на виклики до слідчого, суду та прокурора, не виїздити з населеного пункту, у якому він проживає, без дозволу слідчого, прокурора або суду, а також повідомляти про зміну місця проживання та роботи. 
 
У листопаді Цемах розповів, що готовий свідчити нідерландським слідчім тільки на території Донбасу. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter