“Ні залишків шин, ні дронів”: МАГАТЕ не змогло встановити причину пожежі на ЗАЕС

Дата: 13 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) відвідали охолоджувальну вежу Запорізької атомної електростанції, що перебуває під контролем російських військових, де днями раніше сталася пожежа.

Про це йдеться в заяві агентства.

Фото: Запорізькі вісті

Після огляду обʼєкта команда експертів дійшла висновку, що малоймовірно, щоб джерело пожежі містилося біля основи охолоджувальної вежі. Вони встановили, що ушкодження, ймовірно, були зосереджені всередині структури вежі, на рівні, де розташовані водяні сопла, приблизно на висоті 10 метрів.

МАГАТЕ запросило доступ до цього рівня розподілу водяних сопел, оскільки змогло оглянути тільки нижню частину вежі. Також команда мала можливість оглянути зверху басейн із водою, який є основою вежі, і попросила доступ до цього місця.

Проте через міркування безпеки команді не дозволили відвідати ці два місця.

Під час огляду фахівці МАГАТЕ помітили обгорілі частини внутрішнього обладнання на рівні водяних сопел, а також залишки розплавленого пластику та уламки бетону, які були розкидані в басейні з холодною водою.

Фахівці зібрали зразки, зокрема залишки обгорілого та розплавленого пластику. МАГАТЕ вважає, що запах, який відчувається на станції, може бути спричинений саме горінням пластику.

Водночас під час огляду експерти не знайшли ні шин, ні уламків дронів. Раніше начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко повідомляв, що, за даними його джерел, російські військові запалили в охолоджувальній вежі велику кількість автомобільних шин. Окрім того, російський ставленик у Запорізькій області Євген Балицький стверджував, що загоряння нібито було спричинене обстрілом українськими силами, нібито через влучання дрона із запалювальною частиною.

Команда МАГАТЕ зазначила, що біля основи охолоджувальної вежі не було виявлено уламків, попелу чи сажі. Загрози ядерній безпеці Запорізької атомної електростанції немає, оскільки охолоджувальні вежі зараз не функціонують. Експерти провели радіаційний моніторинг у районі веж та реакторів і не виявили жодних ознак підвищення рівня радіації. Агентство продовжить аналіз ситуації після додаткових перевірок та отримання доступу до рівня водяних сопел і басейну.

Нагадаємо, напередодні фахівці МАГАТЕ повідомили, що спостерігали “густий темний дим” поблизу тимчасово окупованої Запорізької АЕС після “декількох вибухів” увечері 11 серпня. Зрештою росіяни загасили пожежу і звинуватили в тому, що сталося, Україну.

Президент України Володимир Зеленський оприлюднив відео, на якому видно пожежу на території Запорізької АЕС. Він підкреслив, що, доки російські війська контролюють атомну станцію, ситуація “не може бути нормальною і не буде такою”. Глава держави також висловив очікування щодо реакції міжнародної спільноти та МАГАТЕ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter