Незалежна медійна рада вважає неприпустимим вихід в ефір каналу Ukraine World News

Дата: 20 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Вихід в український ефір телеканалу Ukraine World News є неприпустимим, оскільки основу його команди становлять колишні співробітники телеканалів “112 Україна”, NewsOne, “Інтер”, Live.Network і ZIK.

Про це йдеться у заяві Незалежної медійної ради (НМР), оприлюдненій 19 січня 2023 року.

Джерело: UWN YouTube

Члени НМР нагадали, що в ефірі цих телеканалів неодноразово заперечували російську агресію та закликали до зняття санкцій з Росії, визнання окупаційної влади Донецька та Луганська тощо, а переговори між представниками забороненої нині партії “ОПЗЖ” та її союзниками в Росії позиціювали як “міжпарламентський діалог”.

“Такий добір людей у команду викликає питання щодо намірів засновника нового телеканалу. Якщо його позиція є проукраїнською і канал має намір неупереджено і якісно висвітлювати події в Україні та за її межами, чому для цієї роботи найкраще підійшли саме люди, які донедавна займались проросійською пропагандою або допомагали їй?” — йдеться в заяві.

Підписанти заявили, що в час, коли сили оборони щодня віддають життя у боротьбі проти російських окупантів, а російські ракети вбивають цивільних українців, неприпустимо давати майданчик для мовлення вихідцям із проросійських каналів.

Члени НМР закликали Раду нацбезпеки і оборони України та Національну раду з питань телебачення і радіомовлення слідкувати за дотриманням законодавства каналом Ukraine World News через високий ризик поширення наративів колишніх телеканалів “112 Україна”, NewsOne, Live.Network, ZIK.

У Незалежній медійній раді просять без зволікань діяти відповідно до вимог чинного законодавства в разі виявлення порушення.

Також у заяві закликали політичні сили, авторитетних коментаторів та експертів не відвідувати ефіри медіа, на яких працюють вихідці з проросійських каналів.

Автори заяви звернулися до правоохоронців із закликом розпочати розслідування через поширення експрацівниками вказаних каналів інформації, що порушує національне законодавство.

Нагадаємо, що 13 січня 2023 року стало відомо про майбутній запуск нового загальнонаціонального інформаційного каналу Ukraine World News. Його власником та інвестором є бізнесмен Віталій Кропачов, технічним директором стане Дмитро Скидан – екстехдиректор каналу “112 Україна”, який працював на цій посаді до закриття медіа 2021 року.

У грудні 2021 року бізнесмен купив ліцензію на цифрове мовлення 4 каналу, а також компанію “Ера продакшн”. Уже невдовзі після продажу ліцензії майно 4 каналу заарештували та передали Держкіно, оскільки власник медіа Олексій Ковальов перейшов на бік Росії. Пізніше його вбили.

19 липня 2022 року компанія “Укрдонінвест” Кропачова стала одноосібним бенефіціаром ТОВ “Корона санрайс”, яке володіє цифровою ліцензією 4 каналу. Цього дня кінцевим бенефіціарним власником телеканалу замість Ковальова став столичний юрист Максим Варламов.

Відомо, що на новому медіа створюватимуть різні формати, включно з ток-шоу та стендап-шоу. Серед його співробітників – здебільшого ведучі та менеджери, які працювали на каналах “Інтер”, Live.Network, “112 Україна”, NewsOne. 

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що його міністерство “уважно стежить” за створенням Ukraine World News під час війни. Він висловив думку, що плани запуску телеканалу “очевидно перебувають поза комерційними інтересами, а є суто політичними”.

Старт нового телеканалу Ukraine World News був запланований на 22 січня, але його відклали – трансляцію в цифровому ефірі він почне після переоформлення ліцензії та логотипу.

Згодом генпродюсерка нового медіа Ольга Гіржева повідомила, з 1 лютого канал планує долучитися до трансляції спільного марафону під логотипом “Так TV”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter