Бізнесмен Віталій Кропачов запускає всеукраїнське інформаційне медіа — ЗМІ

Дата: 13 Січня 2023
A+ A- Підписатися

В Україні запускають новий загальнонаціональний інформаційний канал Ukraine World News, його власником та інвестором є бізнесмен Віталій Кропачов, технічним директором стане Дмитро Скидан — екстехдиректор каналу “112 Україна”, який працював на цій посаді до закриття медіа 2021 року.

Про це пише “Детектор медіа” з посиланням на власні джерела, також цю інформацію підтвердив журналістам Скидан. 

Віталій Кропачов. Джерело: Главком

В грудні 2021 року бізнесмен купив ліцензію на цифрове мовлення 4 каналу, а також компанію “Ера продакшн”. Вже невдовзі після продажу ліцензії майно 4 каналу заарештували та передали Держкіно, оскільки власник медіа Олексій Ковальов перейшов на бік Росії. Пізніше його вбили.

19 липня 2022 року компанія “Укрдонінвест” Кропачова стала одноосібним бенефіціаром ТОВ “Корона санрайс”, яке володіє цифровою ліцензією 4 каналу. Цього дня кінцевим бенефіціарним власником телеканалу замість Ковальова став столичний юрист Максим Варламов.

Генпродюсеркою нового медіа стане Ольга Гіржева, пишуть журналісти. З 2018-го вона була головною редакторкою телеканалу NewsOne, до того дев’ять років працювала з Савіком Шустером. Була шефредакторкою політичних токшоу “Інша Україна” і “Народ проти” на телеканалі ZIK.

Щодо причетності до медіапроєкту екскерівника каналів Медведчука Єгора Бенкендорфа Скидан сказав, що той “зараз не має стосунку”. Якщо він з’явиться надалі, пообіцяв поінформувати про це. 

Водночас потенційний техдиректор Ukraine World News заперечив, що до майбутнього каналу матимуть стосунок стартменеджер багатьох інформаційних каналів України Олексій Семенов і колишній генпродюсер “112 Україна” Сергій Логунов.

Загалом, за словами Скидана, основна команда медіа вже є — це близько ста людей.

“У команді працюватимуть вихідці з каналу “112”, які працювали там за його кращих часів. Ніхто не буде сперечатися, що цей канал із моменту свого запуску до його продажу Медведчуку, тобто до 2017 року, був каналом, який заклав основи сучасного новинного формату в Україні. Логічно, що ми хочемо запросити спеціалістів із цього каналу”, — заявив він.

За інформацією “Детектора медіа” з посиланням на джерело, близьке до проєкту, на Ukrainian World News не працюватимуть ведучі каналів Медведчука, й взагалі його керівництво прагне максимально дистанціюватись від підсанкційних проросійських каналів.

Також зі слів Скидана випливає, що канал не планує транслювати загальнонаціональний телемарафон “Єдині новини”. Це підтвердила Гіржева, сказавши, що чекає на остаточне рішення щодо цього.

За інформацією журналістів, до розбудови каналу причетна компанія VisionHouse, яка раніше будувала “112”, NewsOne, ZIK, Прямий канал, “Наш” та інші телеканали. 

Водночас Скидан наголосив на тому, що VisionHouse “допомагає нам, але велику частину роботи ми робимо самі”. Він заперечив інформацію джерела “Детектора медіа”, що частина обладнання для нового проєкту в минулому належала каналам Медведчука.

За даними “Детектора медіа”, Віталій Кропачов — власник газового, вугільного, машинобудівного та інших бізнесів. У 2019 році він купив канал “Так TV” у співвласника “Коледжу преси та телебачення” Гліба Головченка. Медіа має супутникову ліцензію з 2019 року, оформлену на компанію ТОВ “Так ТВ центр плюс”.

Того ж року Кропачов разом і польськими партнерами Millstone and Co на чолі з топменеджером Варшавської фондової біржі Робертом Квятковським намагався відновити діяльність каналу ТВі, але успіху не досяг.

6 жовтня 2022 року Нацрада з питань телебачення і радіомовлення переоформила ліцензію 4 каналу, яку купив Кропачов, із брендом “Так TV”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter