Незалежна медійна рада засудила тиск влади на журналіста Юрія Бутусова

Дата: 02 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Тиск органів влади на журналіста, головреда “Цензор.нет” Юрія Бутусова недопустимий, а адекватною альтернативою розв’язання суперечливих ситуацій у медіасекторі має бути саморегулювання.

Про це йдеться в заяві Незалежної медійної ради (НМР) від 1 грудня.

Юрій Бутусов. Джерело: фейсбук-сторінка Юрія Бутусова

Члени ради нагадали, що Державне бюро розслідувань (ДБР) 28 листопада оприлюднило повідомлення про “перевірку законності дій” Бутусова на основі відео, яке журналіст виклав на власній сторінці у фейсбуку. 

Вказане повідомлення досить швидко було дезавуйоване самим бюро, проте Незалежна медійна рада звернула увагу на те, що обставини створення Бутусовим відео можуть бути перевірені правоохоронними органами.

“З іншого боку, в журналістському середовищі зараз ведеться дискусія щодо етичності таких дій головреда “Цензор.нет”. Проте форма й зміст згаданого повідомлення ДБР суперечать як законодавству, так і практиці правоохоронних органів щодо інформування громадськості про свою роботу”, – уточнюється в заяві.

На переконання членів ради, воно містить ознаки порушення презумпції невинуватості та норм Цивільного кодексу щодо використання імені особи (стаття 296). Також згадана в повідомленні стаття 437 КК України – “Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни” — стосується лише осіб, які юридично або фактично можуть впливати на військові формування чи воєнізовані структури, чого, на думку ради, очевидно немає у вказаній ситуації.

Водночас НМР зазначила, що дії ДБР після словесного конфлікту Бутусова з президентом України Володимиром Зеленським 26 листопада під час пресмарафону “можуть посіяти сумніви щодо його політичної незалежності та професійності”.

Раніше припинити тиск на журналіста вимагали члени Медіаруху – спільноти, що об’єднала журналістів провідних українських медіа, журналістів-розслідувачів та експертів медійних громадських організацій.

Нагадаємо, що 28 листопада стало відомо про відкриття кримінального провадження, в межах якого слідчі ДБР вивчають відео, яке виклав Бутусов на власній фейсбук-сторінці.

На ньому журналіст стріляє з гаубиці Д-20 калібром 152 мм. Кримінальне провадження відкрите за статтями 414 (“Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами і предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення”) та 437 ККУ (“Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни”).

Сам Бутусов назвав такі дії “помстою” Зеленського за конфлікт на пресмарафоні 26 листопада.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter