ДБР відкрило провадження через відео Юрія Бутусова: медіаюристка каже про тиск на журналіста

Дата: 29 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Державне бюро розслідувань (ДБР) перевірить законність дій журналіста, головного редактора “Цензор.Нет” Юрія Бутусова на відео, яке той виклав 27 листопада на своїй фейсбук-сторінці.

Про це повідомляється на сайті ДБР.

Джерело: скриншот з відео на фейсбук-сторінці Юрія Бутусова

На зазначеному відео, яке журналіст присвятив пам’яті жертв Голодомору, він стріляє з гаубиці Д-20 калібром 152 мм зі словами: “по окупантах вогонь”. Пізніше Бутусов уточнив, що відео було відзняте дуже давно на тренуваннях.

Джерело: фейсбук-сторінка Юрія Бутусова

У повідомленні ДБР ідеться, що оприлюднення таких матеріалів завдає шкоди інформаційній безпеці України та дозволяє представникам країни-агресора посилювати тиск на державу.

Усі обставини публікації та запису відео пострілу з гармати, яке виклав Юрій Бутусов, будуть перевірені. В тому числі в порядку статті 414 КК України (“Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами та предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення”) та статті 437 ККУ (“Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни”). Будуть перевірені також і можливі посадові порушення тими особами, які допустили цивільного громадянина до відповідного озброєння”, – заявили в ДБР.

За попередніми висновками слідчих, подія відбулася за межами зони ООС.

ДБР закликало громадян України під час публікації будь-яких матеріалів враховувати можливі негативні наслідки для інформаційної безпеки держави.

Міноборони також засудило оприлюднення цього відео, наголосивши, що “в умовах гібридної війни ворог вже почав використовувати його у своїх пропагандистських інтересах”.

Водночас Бутусов вважає відкриття провадження своєрідною “помстою” йому з боку президента Володимира Зеленського “за свою ганебну пресконференцію”.

“Постріл з гармати, який був колись зроблений, назвали його “приводом для ескалації”, хоч я і написав, що це було давно. І тепер мене залучають по кримінальній статті за розв’язання агресивної війни!”написав він на своїй сторінці у фейсбуці.

Він нагадав, що під час пресмарафону Зеленського 26 листопада поставив очільнику держави питання, чи “не соромно тому тримати коло себе російського агента Демченка”.

“І всі почули від президента, що російський агент Руслан Демченко – корисний керівник комітету по розвідці, попри те що він очолює всі розвідслужби України всупереч закону про люстрацію та є співавтором Харківських угод по здачі Криму. І Демченка, Татарова, Єрмака президент захищає”, – заявив Бутусов.

Джерело: фейсбук-сторінка Юрія Бутусова

Пізніше ДБР оприлюднило ще одну заяву, в якій звернуло увагу на те, що кримінальне провадження порушено не особисто проти журналіста Бутусова, а за означеним у його публікації фактом. Крім того, тут наголосили, що станом на 28 листопада підозру нікому не висували.

Медіаюристка Людмила Опришко в коментарі ZMINA також звернула увагу на те, що, відповідно до повідомлення ДБР, справу відкрито не проти Бутусова, а за фактом, пов’язаним з його публікацією. Цей правовий нюанс указує на те, що в діях журналіста наразі ще не вбачається ознак кримінального правопорушення, втім такі ознаки правоохоронці побачили в оприлюдненому ним повідомленні, уточнила вона.

Водночас із повідомлень у ЗМІ можна побачити, що кримінальне провадження відкрито за статтями 414 (“Порушення правил поводження зі зброєю, а також із речовинами та предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення”) та 437 КК України (“Планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни”).

“Якщо це так, то, на мою думку, відкриття цих кримінальних проваджень може бути спрямоване саме на здійснення тиску на журналіста та й медіа загалом”, – сказала Опришко.

За її інформацією, ознаки правопорушення, передбаченого статтею 414 ККУ, будуть лише тоді, коли трапляться заподіяння потерпілому тілесних ушкоджень, смерті чи інших тяжких наслідків або створення небезпеки для довкілля внаслідок порушення правил поводження зі зброєю та боєприпасами, вибуховими, іншими речовинами й предметами, що становлять підвищену небезпеку для оточення, а також радіоактивними матеріалами.

“Проте в зазначеній публікації Бутусова я не бачу жодної інформації, яка б указувала хоча б на ймовірність існування одного з наведених наслідків”, – підкреслила медіаюристка.

Щодо статті 437 ККУ: вона встановлює відповідальність за планування, підготовку або розв’язування агресивної війни чи воєнного конфлікту, за участь у змові, що спрямована на вчинення таких дій, а також за ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій. Тобто у факті поширення згаданої публікації ДБР побачило ознаки, які вказують, що вона спрямована на вчинення зазначених дій, пояснила Опришко.

“Проте з контексту поста у фейсбуку, самого відео видно, що журналіст висловлює свій протест проти окупації частини території України з боку РФ та проти знищення українців у часи голодомору, тобто порушує питання, які тривалий час активно обговорюються в Україні. Через це постає питання: чому тема Голодомору та військової агресії з боку північного сусіда раніше не сприймалася як така, що спрямована на підготовку та розв’язування воєнного конфлікту, а пост Бутусова має це на меті?” – заявила медіаюристка.

На її думку, відкриття кримінального провадження – це спосіб протидії поширенню незручної інформації, а отже це тиск не лише на Бутусова, але й на всіх журналістів. Такі дії можуть призвести до так званого охолоджувального ефекту, що небезпечно для свободи слова.

Водночас експертка застерегла журналістів від участі у військових діях чи вчинення актів, які демонструють їхню залученість до воєнних дій. В іншому разі вони втрачають імунітет, який надається низкою міжнародних конвенцій, нагадала вона.

Нагадаємо, що Зеленський під час пресмарафону, присвяченого екватору його каденції, звинуватив Бутусова в смертях на Донбасі нібито через публікацію відео з дроном Bayraktar. У відповідь головред “Цензор.Нет” звинуватив Зеленського в брехні, а після пресмарафону повідомив, що позиватиметься до суду через його висловлювання.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter