Незаконні збройні формування тотально обмежуть зв’язок полонених зі зовнішнім світом – звіт

Дата: 16 Жовтня 2016
A+ A- Підписатися

Полонених незаконні збройні формування (НЗФ) переховують від зовнішнього світу та обмежують будь-які контакти.

Про це йдеться у звіті “Тотальна безкарність у зоні АТО: розслідування незаконних затримань та рабської праці”.

“Кожен телефонний дзвінок сім’ї є, нібито, проявом доброї волі та гуманності з їх (НЗФ – ред.) боку. Зазвичай, полоненому надається мобільний телефон одного з супротивників з прихованим номером для розмови. Така розмова триває приблизно не більше однієї хвилини. Спілкування телефоном повністю здійснюється під наглядом терористів”, – йдеться у звіті Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ).

“Нам не давали можливості подзвонити близьким і повідомити, що ми живі. Така можливість з’явилась пізніше. Деякі з терористів іноді давали можливість комусь з полонених подзвонити родичам із телефонів терористів. А взагалі це було заборонено”, – цитують автори звіту колишнього полоненого, не називаючи його імені.

Полоненому не дозволяється телефоном висловлювати будь-які скарги чи зауваження рідним стосовно умов тримання. Як покарання за сказані зайві слова в телефонній розмові полонений може піддаватися фізичному насиллю.

Правозахисники кажуть, що полонених утримують як “резервний обмінний фонд” — на випадок, якщо хтось з підрозділу незаконного збройного формування потрапить у полон до українських військових, лише в такому разі цих осіб можна буде представити як полонених для проведення обміну.

За словами заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгія Туки, що коли був період активних бойових дій, то обмін полоненими вирішувався набагато швидше і простіше.

“Зараз, коли багатьох ватажків фізично прибрали, усім цим процесом керують росіяни. Тому немає жодного сенсу в ініціативі Надії Савченко (депутаткою Верховної Ради від Батьківщини – ред.) вести переговори з Плотницьким або Захарченко. Вибачте, ж*па нічого не вирішує. Вирішує все голова”, – каже Григорій Тука.

За його словами, аби обмежити можливість спілкування із зовнішнім світом, застосовується механізм, який використовувався під час першої та другої чеченських воєн.

“Під час утримування людей позбавляють прізвища та ім’я, їм присвоюється ідентифікаційний номер, здійснюється постійна ротація цих людей з певними точками утриманнями. Це робиться для того, щоб люди не встигнули закріпитися зв’язками, аби передати про себе інформацію на волю”, – каже він. 

“Але тим не менш треба по зернятку шукати інформацію. Вона все одно є. Під час перевезень використовуються водії. Під час харчування використовуються цивільні, які можуть передавати інформацію про українських військових Центру під керівництвом СБУ”, – додає Григорій Тука.

Нагадаємо, раніше СБУ офіційно повідомило про 8 незаконних центрів утримання полонених в ОРДЛО. Тоді як фахівці УГСПЛ ідентифікували 27 таких центрів лише на окупованій території Донеччини. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter