“Немає днів, лишаються години”: почали збір підписів під петицією із закликом до ООН відкрити гуманітарні коридори з Маріуполя

Дата: 28 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У мережі почали збір підписів під петицією з закликом до високопосадовців ООН відкрити гуманітарні коридори для жителів Маріуполя. 

Ви можете підписати її за покликанням

Фото: Alexander Ermochenko/Reuters
Маріуполь знаходиться у блокаді російської армії від перших днів повномасштабного вторгнення в Україну. Частина містян змогла виїхати на підконтрольну Україні територію, однак тисячі людей російська влада депортувала до РФ, а ще деяких, в основному чоловіків, тримає у фільтраційних таборах. Тих, хто не проходить перевірки загарбників, відправляють до бойовиків так званої “ДНР”. 

Нині у Маріуполі залишилось понад 100 тисяч людей. Живуть вони без централізованого водопостачання та каналізації, укриваються у підвалах, де поряд з ними знаходяться тіла померлих, не мають достатньої кількості води, харчів та медикаментів. Міська влада описує умови життя у Маріуполі як середньовічні. 

Не менше двох тисяч цивільних перебувають на території металургійного комбінату “Азовсталь”. Нещодавно у Маріупольській міськраді показали шокуючі фото того, як виглядає госпіталь в одному з укриттів: там не вистачає ні знеболюючих, ні антибіотиків, замість стерильних бинтів використовують брудний одяг, а тому навіть після успішних операцій у поранених виникає гангрена, сепсис і тому вони гинуть.

Цивільні, заблоковані на території металургійного комбінату “Азовсталь”. Фото: Маріупольська міська рада

Надходить інформація й про скидання Росією на Маріуполь заборонених фосфорних бомб. 

У Маріуполя немає днів. На виживання залишилися лише години”, – наголошують автори петиції. 

Підписанти звертаються до Генерального секретаря ООН Антоніо Гутерреша та інших високопосадовців організації, аби ті допомогли відкрити коридори для людей, які фактично опинились у пастці. Якщо коридори не вдасться відкрити протягом 24 годин, то представників ООН закликають піти у відставку із зайнятих посад, “оскільки на їхніх руках кров 100 тисяч мирних громадян України”

На момент написання новини під петицією свої підписи лишили майже 1500 осіб.

Як відомо, Генеральний секретар ООН 28 квітня має зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським. До цього Гутерреш 26 квітня відвідав Москву і зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним.

Такий порядок зустрічей Зеленський назвав неправильним, він пропонував Генсеку ООН приїхати до України перед Росією.

Гуттереш після зустрічі з очільником РФ та міністром закордонних справ Сергієм Лавровим заявив, що ООН готова стати гарантом гуманітарних коридорів в Маріуполі й Путін, за його словами, на це погодився. Також він нібито погодився на залучення ООН і Міжнародного Комітету Червоного Хреста до евакуації мирних жителів із заводу “Азовсталь” в Маріуполі.

Проте після від’їзду Гутерреша у Кремлі заперечили це.

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter