“У цьому немає логіки”: Зеленський розкритикував намір Генсека ООН поїхати в Росію до поїздки в Україну

Дата: 23 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський вважає помилкою те, що Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш збирається здійснити візит спочатку до Російської Федерації, а потім до України.

Про це він заявив 23 квітня під час пресконференції у Києві.

Раніше, 20 квітня, Гутерреш надіслав офіційні запити щодо прохань про зустрічі в Києві з президентом України Володимиром Зеленським та в Москві – з Путіним.

За словами Генсека, “у цей час великої небезпеки@ він хотів би обговорити невідкладні кроки з досягнення миру й «майбутнє багатосторонності, заснованої на Статуті ООН і міжнародному праві”.

Але 22 квітня стало відомо, що Антоніу Гутерреш у вівторок, 26 квітня, відвідає Москву та зустрінеться з президентом РФ Володимиром Путіним, а також проведе робочу зустріч і обід з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим. Про це заявив прессекретар російського президента Дмитро Пєсков та підтвердила заступниця речника Генсека Ері Канеко.

Водночас президент України вважає такий порядок візитів неправильним.

“Я вважаю помилковим їхати спочатку до Росії, а потім до України. Це неправильно, тому що: з чим? Передати нам сигнали від Росії? Це що значить? Що хтось неоднозначно ставиться до того, хто є агресором в цій війні, і саме це підкреслюється? Адже в цій черзі (спочатку до Росії, а потім до України – Ред.) немає ніякої справедливості і логіки. А треба додати логіку. І вона дуже проста: якщо ти хочеш закінчити війну, ти повинен точно знати, що відбувається, приїхати, побачити… А що там (в Росії – Ред.) він побачить? Адже трупів на Кутузовському проспекті немає …”, – сказав Зеленський.

Він повідомив, що мав декілька особистих зустрічей з Генсеком ООН, де запевняв останнього, що не можна мати баланс у відносинах з Україною та Росією.

“Ми очікуємо 100-відсоткову підтримку від Генсека ООН, тому що 100% правди на нашому боці і війна у нас. І я думаю, що, коли він приїде до Києва, йому обов’язково треба буде відвідати спочатку наші місця, де були катування і де знищили наших людей, а потім вже знайти час для “шановних” з Москви”, – наголосив президент України.

Він додав, що закликав всіх лідерів, які мали намір здійснити візити до Росії, їхати спочатку до України, щоб спочатку зрозуміти, що тут відбувається і вже з цією позицією їхати до РФ.

Як відомо, 21 квітня Росія відхилила пропозицію Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша оголосити чотириденну гуманітарну паузу на Великодні свята для виведення цивільних осіб із Маріуполя та доставки гумдопомоги в постраждалі райони.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter