“Не зупиняє ні вік, ні стать”: в Україні задокументували 292 випадки сексуального насильства з боку окупантів

Дата: 15 Травня 2024
A+ A- Підписатися

За час повномасштабної війни правоохоронні органи задокументували 292 випадки сексуального насильства, вчинених російськими окупантами в Україні.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Getty Images

“Російських солдатів не зупиняє ні вік, ні стать. Вони вчиняють сексуальне насильство проти українських дітей, жінок, чоловіків. Наразі зафіксовано 292 факти сексуального насильства внаслідок збройного конфлікту”, – зазначив він.

Найбільше злочинів сексуального характеру окупанти вчинили в Херсонській, Донецькій, Київській і Харківській областях.

“Наш пріоритет – допомога людині, а також співпраця з відповідними органами задля фіксування воєнних злочинів та збору доказів за міжнародними стандартами. Для України важливо, аби дії злочинця були доведені та покарані. Ми маємо робити все, щоб захистити й полегшити страждання тих, для кого ця війна змінила життя на “до” і “після”, – додав Лубінець.

Нагадаємо, що 24 квітня в Києві відбулася презентація пам’ятки для працівників правоохоронних органів та суддів для ефективного розслідування та судового розгляду справ щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК).

Оскільки і розслідування, і збір доказів у таких справах мають особливе значення, то суддям, як і всім правоохоронним органам, які дотичні до розслідування таких фактів, слід дотримуватися не тільки вимог національного законодавства, а й міжнародних стандартів у цій сфері.

Читайте також: Сексуальне насильство під час війни: як забезпечити справедливість для постраждалих

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter