“Не тимчасове громадянство”: уряд розробив для українців в окупації заміну посвідчення на повернення до України

Дата: 26 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Уряд ухвалив експериментальний проєкт, що дозволить оформляти українцям на окупованих Росією територіях тимчасове посвідчення громадянина України через членів сімʼї або законних представників. 

Про це розповіли в Мінреінтеграції. 

Фото: 0629.com.ua

Новий порядок схожий на той, що працював до листопада минулого року та стосувався віддаленого оформлення тимчасового посвідчення для повернення громадян України. Цей восьмисторінковий буклет дозволяв українцям, які опинились у РФ без документів, перетнути кордон із третіми країнами та повернутися на підконтрольну українському уряду територію. 

Новий порядок готували спільно МВС, Координаційний штаб з питань виїзду з ТОТ та Державна міграційна служба. Як каже директорка з адвокації Центру прав людини ZMINA Альона Луньова, видавати посвідчення для повернення до України громадянам в окупації не могли, бо фактично вони й так перебувають в Україні.

“Тимчасове посвідчення громадянина України – це ніяке не тимчасове громадянство. Це для тих, хто вже громадянин України та мав документ, виданий колись засобами єдиного державного демографічного реєстру, або для тих, хто мешкає в окупації та не досяг 18 років”, – пояснює Луньова. 

Тимчасове посвідчення громадянина України оформлюватимуть органи ДМС на підставі звернень:

  • одного з батьків (усиновлювачів);
  • опікунів, піклувальників або інших законних представників;
  • одного з подружжя;
  • повнолітніх дитини або онука / онуки;
  • рідного (повнорідного, неповнорідного) брата / сестри;
  • офіційного звернення Мінреінтеграції.

Документ виготовлятимуть безоплатно протягом 15 робочих днів із дня подання заяви-анкети. Готове посвідчення надсилатимуть до відповідного територіального органу ДМС або Мінреінтеграції, де його передадуть законному представнику або члену сімʼї.

Нагадаємо, що правозахисники просять парламент ухвалити адмінпроцедуру про акти цивільного стану в окупації, щоб РАЦСи не були перевантажені після деокупації. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter