“Не приніс правди чи справедливості сім’ям жертв”: постраждалі країни прокоментували вирок суду щодо авіакатастрофи МАУ

Дата: 18 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Судові процеси щодо авіакатастрофи МАУ в Тегерані, які відбулися напередодні в Ірані, не мають відвертати увагу світу від невиконання іранською владою міжнародних зобов’язань та уникнення відповідальності за власні дії.

З такою заявою виступила Міжнародна група з координації допомоги жертвам рейсу PS752. 

Загиблі в авіакатастрофі

Суд в Ірані 17 квітня ухвалив вирок у справі, відправивши десятьох військових до в’язниці. 

Командир зенітно-ракетного комплексу “Тор-М1”, який “усупереч наказу командного пункту та без отримання дозволу… випустив дві ракети по літаку”,  отримав найсуворіше покарання – 13 років в’язниці. Три роки він отримав за ненавмисне вбивство 176 пасажирів і членів екіпажу, а 10 років – за ігнорування протоколів і “масштабу наслідків своїх дій”.

Інші обвинувачені дістали терміни від одного до трьох років. Їхніх імен влада Ірану не розкривала. 

Країни, громадяни яких постраждали в катастрофі, називають суд фіктивним та наголошують, що весь процес, починаючи з розслідування обставин збиття, не був неупередженим та прозорим.

“Ані судові процеси, ані вироки, оголошені цього тижня, не принесли правди чи справедливості сім’ям жертв”, – йдеться в їхній заяві. 

Фотографії загиблих унаслідок авіакатастрофи українців в аеропорту в Києві. Серед загиблих двоє пасажирів та дев’ять членів екіпажу, яким посмертно присудили звання Героїв України. Фото: atlanticcouncil.org

Міжнародне законодавство покладає відповідальність за розслідування авіаційних катастроф на країну, де вони сталися, однак у випадку з трагедією в Ірані ці правила критикували уряди родин загиблих. Україна ще на стадії публікації офіційного іранського звіту щодо трагедії називала його “збіркою маніпуляцій”. 

Міжнародна група з координації допомоги жертвам авіакатастрофи підкреслила, що “родини 176 невинних жертв усе ще чекають на справедливість, яку вони заслуговують”.

Загалом жертвами трагедії стали громадяни сімох країн: 

  • 11 українців, серед них двоє пасажирів та дев’ять членів екіпажу, яким посмертно присудили звання Героїв України;
  • 82 іранці;
  • 63 канадці, більшість із яких мали подвійне громадянство з Іраном;
  • 10 громадян Швеції,
  • четверо громадян Афганістану,
  • троє громадян Німеччини,
  • троє громадян Великої Британії.

Нагадаємо, що в Канаді, 63 громадян якої загинули в авіакатастрофі, збиття літака вважають терактом, а родинам жертв, які звернулися в країні до суду, призначили багатомільйонні компенсації. 

Сім’ї загиблих канадців розповідали про залякування та погрози влади Ірану. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter