“Не має бути сегрегації”: міністерка хоче розширити коло вишів для спрощеного вступу з окупованих територій

Дата: 30 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Міністерка освіти Ганна Новосад пропонує надавати абітурієнтам з окупованих територій можливість вступати за спрощеною процедурою не лише до обмеженого числа українських вишів у кількох областях.

Про це вона заявила сьогодні під час Форуму єднання в Маріуполі, який транслюється в мережі “Ютуб“.

Вона нагадала, що вже протягом чотирьох років існує спрощена процедура для кримчан та мешканців окупованого Донбасу, за якою абітурієнти не повинні складати ЗНО. Вони мають подавати свої документи через освітні центри “Крим-Україна” та “Донбас-Україна”. А виші, при яких створено такі центри, мають надавати 20-відсоткову квоту на вступ цих абітурієнтів.

Міністерка повідомила, що у 2019 році за такою процедурою вступили 1600 студентів з окупованого Донбасу і 265 – з окупованого Криму. І це є найбільшим показником за останні чотири роки.

Але, за словами Новосад, за спрощеною процедурою наразі можна вступити лише до обмеженого переліку українських вишів. Тобто вступники з Криму здебільшого можуть потрапити до вишів, розташованих у південних областях України – Миколаївській, Одеській, Херсонській та Запорізькій, а абітурієнти з окупованих територій Донбасу, можуть вступати лише до переміщених вишів.

“П’ять років ми надаємо доступ лише до обмеженого переліку вишів. Мені здається, що за п’ять років така сегрегація себе потихеньку вичерпує. І ми маємо переосмислити доступ для цих абітурієнтів, наших студентів, до наших же закладів вищої освіти. І починати його змінювати”, – каже Ганна Новосад.

За її словами, потрібно, з одного боку, переглядати правила вступу і давати можливість вступати не лише до тих закладів, які визначені як опорні в кількох областях, а з іншого – намагатися краще готувати цих абітурієнтів до вступу.

“Зараз у нас є онлайн-курс на “Прометеусі” для підготовки абітурієнтів з окупованих територій до ЗНО. Але, з іншого боку, ми ніколи не знаємо, чи мають абітурієнти до нього доступ”, – зауважила міністерка.

Іншою проблемою, на її думку, є те, що студенти, які вже п’ять років прожили в умовах окупованої території, мають великі проблеми з адаптацією до життя на контрольованій і просто так вступити до вишу в Києві чи Львові їм складно. І Україна має більше працювати над адаптацією абітурієнтів для навчання в закладах вищої освіти.

Також Ганна Новосад називає серед завдань міністерства, спрямованих на реінтеграцію окупованих територій, аудит переміщених звідти вишів.

За її словами, не всі освітні заклади змогли адаптуватися в нових реаліях і почати ефективно працювати і розвиватись.

«Вони перебралися у 2014-2015 роках у непристосовані приміщення, професорам не було де жити. Ми якось вирішили ці проблеми. Але в результаті маємо дуже різні історії успіху. Деякі університети розвиваються, отримують велику кількість патентів. Але є й ті переміщені освітні заклади, які не склали екзамен на міцність і не змогли адаптуватися в нових реаліях. І ми змушені їх оптимізувати. Так два з них були  реорганізовані шляхом приєднання до інших. Зараз маємо 16 закладів. І ми не можемо робити вигляд, що всі вони надають дійсно якісну вищу освіту. І ми будемо далі їх оптимізувати», – окреслює проблему міністерка.

Нагадаємо, у 2018 році, за даними МОН, з окупованого Криму й окупованих частин Луганської та Донецької областей через освітні центри “Крим-Україна” і “Донбас-країна” в українські виші вступили 1749 абітурієнтів.

У 2019 році освітні центри працювали при 35 вищих навчальних закладах України.

Водночас, згідно з аналітичною доповіддю “Освіта для Криму” Центру громадянської просвіти “Альменда”, концепція вступу абітурієнтів з окупованого Криму до українських ВНЗ не відповідає потребам вступників та призводить до їхньої дискримінації та сегрегації.

Зокрема, голова центру Валентина Потапова повідомляла про те, що міністерства, які опікуються медичними та культурними університетами, визначені в переліку, не надавали 20-відсоткової квоти для абітурієнтів з окупованих територій.

Ще однією проблемою стала неможливість створених освітніх центрів “Крим-Україна” працювати з тими абітурієнтами, які хочуть вступати до ПТУ на контрольованій території.

Також ZMINA докладно розповідала про низку причин, через які кримчани не вступають до вишів на контрольованій території. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter