“Називав росіян окупантами, чекав на ЗСУ”: окупанти переслідують лікаря із Сімферополя через рингтон “Червона калина”

Дата: 07 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Криму окупанти відправили під адміністративний арешт одного з керівників Сімферопольської клінічної лікарні Андрія Перелигіна. Проросійські пабліки, посилаючись на персонал установи, заявили, що він висловлювався на підтримку України та встановив рингтоном на мобільний телефон пісню “Червона калина”. 

Про це інформує Крим.Реалії.

Заступник головного лікаря Сімферопольської клінічної лікарні на фото з колективом

Видання вказує, що окупаційна російська влада на українському півострові не втомлюється заявляти, що кримчани в єдиному пориві підтримують президента Росії, Збройні сили РФ і всі цілі “СВО” і

“Але на тлі цих заяв масовими залишаються випадки переслідувань людей за проукраїнську та антивоєнну позицію. Серед фігурантів “антивоєнних справ” – студенти, підприємці, пенсіонери, педагоги та багато інших. Днями у Сімферополі за звинуваченням у “проукраїнській діяльності” затримали лікаря”, – мовиться в повідомленні.

За даними самих російських досліджень, український Крим за підсумками 2023 року перебував у лідерах серед регіонів сусідньої Росії та окупованих нею регіонів за кількістю адміністративних справ, відкритих за статтею про дискредитацію окупаційної армії з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Про затримання заступника головного лікаря Сімферопольської клінічної лікарні Андрія Перелигіна співробітниками незаконного “центру з протидії екстремізму” так званого “кримського главку МВС Росії” повідомила низка кримських ЗМІ та проросійських пабліків.

Телеграм-канал “Крымский СМЕРШ”, який допомагає російським спецслужбам переслідувати українців та представників корінних народів України з проукраїнською та антивоєнною позицією, опублікував фрагменти оперативного відео, знятого силовиками під час слідчих дій.

На одному з них кілька озброєних силовиків приходять додому до Андрія Перелигіна, але не застають його там. На іншому – силовики вже перебувають у робочому кабінеті лікаря та разом з ним оформлюють протоколи.

“Андрій Віталійович чекав на ЗСУ, персонал лікарні повідомляв, що скоро армія України звільнить Крим, а всіх прихильників “русского мира” повісять. Також він неприємно відгукувався про учасників “СВО”, грубив їм і називав окупантами. На телефоні як рингтон стояв гімн забороненого “Азова” “Червона калина”, були заставки націоналістичного змісту”, – заявив “Крымский СМЕРШ”.

Чи це так, достеменно невідомо. Позиція Андрія Перелигіна щодо звинувачень невідома. Російські силовики також офіційно не повідомляють на своїх ресурсах про затримання лікаря.

Справу лікаря розглядав незаконний “Київський районний суд” у тимчасово окупованому Сімферополі. Незаконний “суддя” Олексій Микитюк визнав чоловіка винним за двома статтями – 20.3.3 КпАП РФ (дискредитація Збройних сил Росії) та частина 1 статті 20.3 КпАП РФ (пропаганда чи публічне демонстрування нацистської атрибутики або символіки).

Інформація про розгляд адміністративних протоколів щодо лікаря в підконтрольному Росії незаконно створеному “Київському райсуді Сімферополя”, 30 вересня 2024 року

“Суддя” призначив Перелигіну покарання у вигляді 15 діб адмінарешту та штрафу в 50 тисяч рублів.

У матеріалах справи сказано, що кримчанин заперечує рішення суду першої інстанції.

Раніше окупанти ув’язнили медсестру та громадську активістку з тимчасово окупованої Феодосії Ірину Данилович. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами. Вона також вела сторінку в соцмережах та кілька блогерських колонок, присвячених правам медпрацівників і проблемам охорони здоров’я в тимчасово окупованому Криму.

Співробітники ФСБ викрали її 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти, 28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок Ірині Данилович. За нібито зберігання вибухових речовин її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Данилович страждає на сильний головний біль, у неї підозрюють гостре запалення середнього та внутрішнього вуха. Існує загроза запалення головного мозку, що може призвести до смерті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter