НАЗК склало більш як сотню адмінпротоколів та висновків про корупцію чинних нардепів

Дата: 18 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Національне агентство з питань запобігання корупції склало щонайменше 70 адмінпротоколів та 34 обґрунтованих висновки щодо нардепів Верховної Ради ІХ скликання через імовірні корупційні правопорушення.

Про це йдеться у відповіді на запит Руху ЧЕСНО. 

Ілюстраційне зображення. Фото: congress.gov.ua

Найбільше адмінпротоколів – 42 – склали щодо порушення вимог запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Шестеро нардепів отримали більш ніж один адмінпротокол щодо конфлікту інтересів. Усі вони потрапили до парламенту як члени президентської партії “Слуга народу”, але після скандалів трьох виключили з фракції. Йдеться про Анну Скороход, Гео Лероса та Анатолія Гунька. 

Серед 34 обґрунтованих висновків щодо корупції можна знайти згадку про нардепа від ОПЗЖ Нестора Шуфрича, який наразі перебуває під арештом у СІЗО. Декларації нардепа містили недостовірну інформацію на суму 27 мільйонів гривень. 

Нагадаємо, що добровільно декларації 2022 року заповнили менш як 9% нардепів. 

Правозахисники кажуть, що корупція в різних її виявах нині процвітає у всьому світі, але демократичні та авторитарні лідери не діють.

Дослідження свідчать, що там, де корупція є нормою, уразливі верстви населення мають обмежений доступ до правосуддя, тоді як багаті та впливові захоплюють цілі системи правосуддя, завдаючи шкоди загальному благу. Саме такої думки дотримувались українці, яких питали у 2021 році, чи має більше шансів виграти в українському суді той, у кого більше грошей чи влади. З початком повномасштабного російського вторгнення ситуація не покращилась: лише 12% українців довіряють судам.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter