Назад в Україну з країн ЄС повернулися 11 мільйонів біженців – єврокомісарка

Дата: 08 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У 2022 році через повномасштабне вторгнення російських військ в Україну до Європейського Союзу прибуло близько 16 мільйонів українських біженців. Згодом 11 мільйонів повернулися в Україну, а ще 1 мільйон – виїхав до інших країн. Отже, близько 4 мільйонів біженців залишилися на території ЄС. 

Про це заявила єврокомісарка з питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон під час пресконференції в Брюсселі. 

Фото: Getty Images

За словами Йоганссон, повернення українців додому не пов’язане з тим, що їм нібито не раді на території ЄС, а передусім спричинене їхнім прагненням бути частиною опору російській агресії та продовжувати працювати в Україні.

“Я розмовляла з тими, хто повернувся, і тому немає підстав говорити, що їм тут не раді. Вони відчувають, що їм тут раді. Але багато, можливо, залишивши тут дітей разом з родичами, самі повернулися, щоб боротися, працювати чи бути частиною опору російській агресії”, – сказала вона.

Водночас Європейська комісія продовжить ще на один рік правила приймання і надання захисту українським біженцям. Ці правила дають українцям право на роботу, житло, освіту, медичну допомогу в країнах ЄС. Крім того, громадяни, які повернуться до України, не втрачатимуть статусу тимчасового захисту в європейських країнах.

Правила будуть продовжені принаймні до березня 2024 року. 

Раніше ZMINA писала, що для надання гуманітарної допомоги Україні та мільйонам людей, які виїхали з країни, необхідно 5,6 мільярда доларів. ООН підрахувала, що станом на лютий 2023 року 21,8 мільйона українців потребують гуманітарної допомоги.

Нагадаємо, що країни, які приймають українських біженців, зокрема такі як Польща та Німеччина, мають пристосуватися до того, що українці залишаться там на довгі роки, навіть після закінчення війни. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter