ООН просить виділити 5,6 мільярда доларів на гуманітарну допомогу Україні та підтримку біженців у 2023 році

Дата: 15 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Для надання гуманітарної допомоги Україні та мільйонам людей, які виїхали з країни, необхідно 5,6 мільярда доларів. ООН підрахувала, що станом на лютий 2023 року 21,8 мільйона українців потребують гуманітарної допомоги.

Про це йдеться в спільній заяві ООН та партнерів. 

Центр допомоги українським біженцям у Любліні. Фото: EPA-EFE

“Війна продовжує щодня спричиняти смерть, руйнування та переміщення людей у приголомшливих масштабах. Ми повинні зробити все можливе, щоб охопити найбільш важкодоступні громади, включно з тими, які перебувають поблизу лінії фронту. Страждання українського народу далекі від завершення – він продовжує потребувати міжнародної підтримки”, – зазначає голова гуманітарної служби ООН Мартін Ґріффітс.

Так, 3,9 мільярда доларів допоможуть надати матеріальну допомогу, харчові продукти, медичні та інші життєво важливі послуги 11,1 мільйона осіб. 

Водночас на допомогу біженцям необхідно 1,7 мільярда доларів. Йдеться про підтримку 4,2 мільйона українських біженців і про допомогу країнам, що приймають, а саме Болгарії, Чеській Республіці, Естонії, Угорщині, Латвії, Литві, Молдові, Польщі, Румунії та Словаччині. 

В ООН зазначають, що гуманітарна ситуація в Україні різко погіршилась у 2022 році, після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну. Наразі близько 40 % населення України потребує гуманітарної допомоги та захисту.

Також багато людей змушені рятуватися від війни в Україні, що призвело до гуманітарної кризи такого масштабу, якого десятиліттями не було в Європі. За даними ООН, жінки та діти становлять близько 86% загального числа біженців.

“Європа довела свою здатність до сміливих колективних дій з надання допомоги українцям. Біженців не лише прихистили. Тимчасові заходи захисту надали їм право на роботу, доступ до послуг та включення до національних систем. Однак ми не повинні сприймати ці дії громадян, як щось само собою зрозуміле. Потрібна постійна міжнародна підтримка та солідарність, доки біженці не зможуть повернутися до своїх будинків”, – додав Верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Гранді.

У 2022 році допомогу та захист отримали майже 16 мільйонів людей по всій Україні, зокрема й жителі тимчасово окупованих територій. 

Нагадаємо, що від початку повномасштабного російського вторгнення міжнародні партнери надали Україні допомоги на 113 мільярдів євро. Загалом же половину з усіх виділених країнами світу коштів становить фінансова допомога, ще третину – військова допомога, а решту – гуманітарна підтримка.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter