Науковці розповіли, що дно Світового океану всіяно більш ніж 14 млн тонн пластику

Дата: 06 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

На дні Світового океану міститься щонайменше 14 мільйонів тонн пластикових відходів завширшки менш ніж 5 мм. 

Про це з посиланням на дані Державного наукового агентства Австралії повідомляє видання The Guardian.

Австралійські дослідники аналізували океанічні відкладення, зібрані в шести віддалених місцях, приблизно за 300 км від південного узбережжя країни, у Великій Австралійській затоці. Науковці розглянули 51 зразок і виявили, що після вилучення ваги води кожен грам осаду містив у середньому 1,26 мікропластикового шматка.

Екологи вважають, що на дні Світового океану може бути в 30 разів більше пластику, ніж плаває на поверхні. Дослідники наголошують, що неможливо точно сказати, частиною чого колись були знайдені у воді частки пластику, однак, найімовірніше, це колишні предмети споживання. 

Нагадаємо, що сміття, яке залишають після себе люди, вчені знаходять у найрізноманітніших точках світу. Минулого року влада Непалу відправила спеціальну експедицію на найвищу гору планети Еверест, щоб прибрати звідти пластик та мертві тіла, які її засмічують. Комерційний альпінізм на Еверест за останні десятки років набув масового характеру: станом на початок липня минулого року на найвищу гору світу піднялися понад 9 тисяч людей, які залишають після себе тонни відходів. Пластиковий пакет знайшли й у найглибшій точці світу – Маріанському жолобі. 

Відомо, що з наступного року в Україні хочуть заборонити пластикові пакети, а за їхнє розповсюдження штрафуватимуть. Наша країна перебуває на дев’ятому щаблі рейтингу країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя. Велику частку відходів, а саме 26 мільйонів тонн, за словами дослідників, становлять тверді побутові та сільськогосподарські відходи, які охоплюють сміття, вироблене в господарствах, відходи збору, добрива з полів та пестициди.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter