Україна – у першій десятці рейтингу країн з найбільшим обсягом сміття на людину

Дата: 15 Липня 2019
A+ A- Підписатися

Україна опинилась на дев’ятому шаблі рейтингу країн з найбільшим обсягом сміття на одного жителя.

Такі дані американського агентства 24/7 Wall Street оприлюднило видання USA Today.

Щоб оцінити обсяг сміття на одного жителя країни, експерти використовували інформацію глобальної бази даних Світового банку, оновлену в минулому році щодо 105 країн. Згідно з аналізом, Україна, яка у рейтингу має 44-мільйонне населення, виробляє 10,6 тонн сміття на людину. На рік ця цифра становить 474 мільйонів метричних тон, при цьому, як зауважують дослідники, майже 450 мільйонів тон відходів можна вважати небезпечними.  

У дослідженні вказано, що рівень переробки відходів в Україні становить лише 3,2%, проте основною проблемою у просуванні ідей правильної утилізації відходів американські експерти назвали недостатнє фінансування. 

“Уряд визнав поводження з небезпечними відходами як найбільш актуальне і найважливіше питання, яке потребує вирішення”, – йдеться у звіті.  

Велику частку відходів, а саме 26 мільйонів тон, за словами дослідників, становлять тверді побутові відходи та сільськогосподарські відходи, які включають сміття, вироблене в господарствах, відходи збору, добрива з полів та пестициди.

Поряд з Україною у рейтингу опинились такі країни: 

  1. Канада – 36,1 тонна сміття на людину;
  2. Болгарія – 26,7 тонн сміття на людину;
  3. США – 25,9 тонн сміття на людину;
  4. Естонія – 23,5 тонн сміття на людину;
  5. Фінляндія – 16,6 тонн сміття на людину;
  6. Вірменія – 16,3 тонни сміття на людину;
  7. Швеція – 16,2 тонни сміття на людину;
  8. Люксембург – 11,8 тонн сміття на людину;
  9. Україна – 10,6 тонн сміття на людину;
  10. Сербія – 8,9 тонн сміття на людину.

 

 

 

 

 

 

 

 

Як відомо, нещодавно Міністерство екології та природних ресурсів внесло на розгляд Верховної Ради законопроєкт №10411 “Про управління відходами”. Документ, за словами його авторів, має допомогти впровадити європейську модель поводження з відходами. Чиновники, зокрема, планують запровадити ієрархію управління відходами, систему довгострокового планування управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях, а також розширити відповідальність виробників. Задля цього в Україні пропонують підвищити штрафи за правопорушення у сфері управління відходами майже в 10 разів.

Проблема відходів не унікальна для України. Сміття, яке залишають після себе люди, вчені знаходять у найрізноманітніших точках світу. Нещодавно влада Непалу відправила спеціальну експедицію на найвищу гору планети Еверест, щоб прибрати звідти пластик та мертві тіла, які її засмічують. Комерційний альпінізм на Еверест за останні десятки років набув масового характеру: станом на початок липня минулого року на найвищу гору світу піднялися понад 9 тисяч людей, які залишають після себе тонни відходів. Пластиковий пакет знайшли й в найглибшій точці світу – Маріанському жолобі. 

Якщо проблеми екології турбують вас, то спробуйте зробити перший крок та почніть використовувати чат-бота, який навчить вас правильно сортувати сміття

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter