Настоятелю монастиря УПЦ МП в окупованому Мелітополі загрожує 12 років в’язниці за колабораціонізм

Дата: 23 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Про підозру в колабораційній діяльності заочно повідомили настоятелю чоловічого монастиря Святого Савви Освященного в тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області. 

Про це розповіли в СБУ.  

Фото: Запорізька єпархія УПЦ

Імені підозрюваного не називають, але настоятель вищезгаданого монастиря був одним із семи членів УПЦ МП, щодо яких ввели персональні санкції минулого року. Йдеться про Олександра Прокопенка, більш відомого як архімандрит Іоан

Журналісти торік встановили, що він давав прихисток російським загарбникам, а підтримували його в цьому монахи. Територію монастиря віддали для проведення так званого референдуму, який сам Прокопенко всіляко підтримував.  Ба більше, торік він був у Кремлі, коли Путін оформлював анексію українських територій. Його можна побачити на записі трансляції заходу. 

Прокопенку, якщо його визнає винним суд, загрожує до 12 років ув’язнення.

Архімандрит Іоан не єдиний член УПЦ МП, щодо якого відкрили провадження в Україні. Так, настоятелю Свято-Вознесенського чоловічого монастиря Чернівецько-Буковинської єпархії Михайлу Жару за розповіді про служіння української влади сатані та образи вірян інших релігій загрожує покарання від виправних робіт до позбавлення волі. 

Колишнього керівника Кіровоградської єпархії УПЦ МП та його секретаря суд уже встиг покарати за розпалювання ворожнечі. 

Після початку повномасштабного вторгнення Росії та виправдання нападу на Україну з боку Російської православної церкви дві третини українців заявили, що держава тією чи іншою мірою має втручатися в діяльність пов’язаної з нею УПЦ МП. Понад половину взагалі виступають за повну заборону цієї церкви.

Нагадаємо, що нещодавно Держетнополітика заявила, що священники УПЦ МП не можуть бути військовими капеланами. ZMINA пояснювала, чи законно це. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter