Держетнополітика каже, що священники УПЦ МП не можуть бути військовими капеланами: чи законно це?

Дата: 05 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Щоб стати військовим капеланом, священнослужитель має вийти з Української православної церкви Московського патріархату. 

Про це в ефірі національного телемарафону розповів голова Державної служби з етнополітики та свободи совісті Віктор Єленський

Фото: “Новинарня”

Після початку повномасштабного вторгнення Росії та виправдання нападу на Україну зі сторони Російської православної церкви дві третини українців заявили, що держава тією чи іншою мірою має втручатися в діяльність пов’язаної з нею УПЦ МП. Понад половину взагалі виступають за повну заборону цієї церкви.

Також від 24 лютого минулого року чимало представників УПЦ МП отримали підозри у розпалюванні ворожнечі, а щодо деяких є дані про допомогу російським військовим під час окупації, наприклад, Київщини. 

Єленський, повідомляючи про заборону священникам УПЦ МП бути капеланами, сказав, що це передбачає законодавство.

В Україні діяльність військових капеланів регламентує відповідний закон та Конституція, згідно з якою кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Служба військового капеланства – це окрема структура у складі Збройних сил України, Національної гвардії, та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та Державної прикордонної служби. 

Військовим капеланом, згідно з законом, може бути громадянин України, який є священнослужителем зареєстрованої в Україні релігійної організації та отримав від керівного центру (управління) відповідної релігійної організації мандат на право здійснення військової капеланської діяльності. Обов’язковою вимогою для обіймання посади є наявність вищої богословської освіти.

Ілюстраційне зображення. Фото: Національна академія сухопутних військ

Капелани перед тим, як почнуть службу, проходять навчання за спеціальною програмою, а конфесійне представництво обмежене квотами від керівного центру відповідної релігійної організації. 

“Від Московського патріархату це (стати капеланом. – Ред.) неможливо за законом. Я знаю кількох військових капеланів, які колись служили в Московському патріархаті. Але для того, щоб стати військовим капеланом, вони мають вийти з Московського патріархату”, – сказав Єленський. 

У 2017 році МВС видавало наказ, яким заборонило священникам Московського патріархату нести капеланську службу в Нацгвардії. Також у 2021-му, після ухвалення закону про капеланську службу, УПЦ МП заявляла, що боротиметься за те, щоб служити капеланами у ЗСУ, однак прямої заборони у законі не прописано.

Тоді ж речник ПЦУ Іван Зоря, більш відомий як архієрей Євстратій, пояснював, що заборону, нібито, передбачили іншим документом, а саме законом №2662.

Стаття 5 цього закону мовить: “Не допускається надання переваг або накладення обмежень у діяльності релігійної організації (об’єднання), що входить до структури (є частиною) релігійної організації (об’єднання), керівний центр (управління) якої знаходиться за межами України в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України, крім обмеження доступу священнослужителів, релігійних проповідників, наставників такої релігійної організації у частини, з’єднання Збройних сил України та інших військових формувань України у місцях їхньої дислокації або інших обмежень, передбачених законом”.

Торік Держетнополітики видало перші 83 мандати на право здійснення військової капеланської діяльності, однак досі, за словами самих посадовців, капеланів у війську не вистачає. 

Нагадаємо, що останнім часом медіа стали повідомляти про заборону УПЦ МП у різних регіонах. ZMINA детально пояснювала, чи мають повноваження “забороняти церкву” обласні адміністрації. 

Фотографія обкладинки: УГКЦ 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter