“Народе мій, ти маєш сили вистояти”: політв’язень Наріман Джелял звернувся до кримських татар у День пам’яті жертв депортації

Дата: 18 Травня 2022
A+ A- Підписатися

У День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу та політв’язень Наріман Джелял звернувся до кримських татар листом, написаним з неволі. 

Лист опублікувала на своїй сторінці у фейсбуку перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Фото: фейсбук-сторінка першої заступниці міністра закордонних справ України Еміне Джапарової

У своєму зверненні Джелял закликав кримських татар не боятися правди, яким би важким та болючим не був шлях до неї:

“Народе мій, ти маєш сили вистояти під час нового випробування. Тобі треба лише твердо стояти на рідній землі, любити її… Згадай свою споконвічну любов до свободи та справедливості й не дай закатати її в асфальт нових доріг, не проміняй на мінливі блага з рук недругів. Ти вистояв у минулому, вистоїш і сьогодні. Пам’ятай, ти не тільки народ-хлібороб, народ-творець. Ти – народ-воїн! Не дозволяй ворогам катувати тебе звинуваченнями в зраді. Колишній чи сьогоднішній, такій же неіснуючій та видуманій. Ти ні в чому не винен. Не був і не є. Ти можеш зрадити лише себе. Свої переконання, цінності та пріоритети”. 

Лист Джеляла опублікували в межах проєкту “Незламні”, запущеного торік як частину кампанії на підтримку бранців Кремля “Вірність собі – не злочин”.

“Ми опублікували серію ексклюзивних листів політв’язнів, написаних із місць позбавлення волі. Завданням проєкту було донести історії бранців Кремля, їхні переживання та думки, мрії та надії, звернути увагу на систематичні репресії в окупованому Криму. Важливо було, щоб світ дізнавався про незламних духом бранців Кремля”, – розповідає перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Наріман Джелял. Фото: Кримська солідарність

Цього року 18 травня на проведення масових заходів, присвячених Дню пам’яті жертв геноциду кримських татар, вплинуло повномасштабне вторгнення Росії. Однак навіть попри це такі заходи мають відбутись у Києві та тимчасово окупованих Криму, Запорізькій та Херсонській областях, зокрема проведуть молебні в мечетях. 

На півострові, як розповів голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, всі заходи проводитимуть лише під кримськотатарськими національними прапорами, обрамленими чорною жалобною стрічкою.

“Участь у заходах представників російської окупаційної влади та місцевих колаборантів, а також використання російської окупаційної символіки не дозволяється”,зазначив він.

У Криму над житловими будинками, на флагштоках, а також на балконах квартир планують вивісити кримськотатарські національні прапори, обрамлені чорною траурною стрічкою: підняти їх мали вечері 17, а зняти ввечері 20 травня.

О 12-й годині дня за київським часом також проведуть хвилину мовчання. На українських телеканалах у цей час запустять відповідну заставку зі звуками метронома. 

Пам’ятні заходи також планують провести в Канаді, Литві, Польщі, Румунії, США та Туреччині.

Нагадаємо, що депортація кримських татар з Криму відбувалася впродовж 18–20 травня 1944 року. За два дні з півострова радянські силовики насильно переселили до 194 тисяч осіб. У листопаді 2015 року парламент окремою постановою визнав депортацію геноцидом кримськотатарського народу.
 
Прокуратура АРК у 2019-му оголосила про підозру колишньому керівництву Радянського Союзу у вчинені геноциду.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter