Нардепи звернулися до СБУ через сценку “95 кварталу” про рівненського військкома

Дата: 09 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Народні депутати направили звернення до Генпрокурора та глави СБУ щодо сценки “95 кварталу”, побудованої на основі справжньої історії начальника Рівненського ТЦК Олександра Ярмошевича, який потрапив у скандал після оприлюднення відео з камер спостереження. Комедіанти хотіли зробити пародію, але натомість розізлили користувачів соцмереж неповагою до військових та сексизмом.

Про це повідомила народна депутатка Ірина Геращенко.

Наприкінці березня у соцмережах поширили відео з камери, яка приховано знімала тодішнього начальника ТЦК Рівненщини. На кадрах чоловік у військовій формі цілується з кількома жінками в різний час. Обличчя чоловіка та жінок на відео не заблюрили. Події відбуваються, ймовірно, на робочому місці військового.

“Квартал 95” виступив з номером під назвою “Начальник Рівненського ТЦК шифрується від російських шпигунів”. Акторки, які грали співробітниць ТЦК, казали, що їхній начальник нібито використовував поцілунки, обійми та дотики для шифрування від російських спецслужб.

Низка користувачів соцмереж розкритикували цей номер за паплюження форми ЗСУ та сексизм. 

Народні депутати звернулися до очільників Офісу генпрокурора та СБУ щодо реагування на “публічні прояви перешкоджання законній діяльності ЗСУ”, а також “виготовлення та поширення матеріалів, які містять образу честі й гідності військовослужбовців”.

“В умовах, коли влада фактично зірвала мобілізацію, інформаційна політика держави має бути направлена на одне – формування позитивного образу ЗСУ, максимальна повага до форми. А тут в одному номері все — й дрімучий сексизм, й паплюження гідності військових”, – написала Геращенко.

Вона також нагадала, що гучний скандал в Рівненському ТЦК вже має наслідки для фігуранта. Він отримав дисциплінарне покарання, суспільний осуд, зрештою перепросив і зараз воює.

“Єдині істоти, які не здатні просити вибачення – ні за знецінення Майдану, ні за знущання з жертв Голодомору, ні за моральне знищення проукраїнських політиків, ні за ницість проти ЗСУ – це “Квартал 95”, – наголосила нардепка.

Підписанти зазначають, що дії авторів сценарію та акторів підпадають під ознаки кримінальних правопорушень за ст. 114-1 і та ст. 435-1 і Кримінального кодексу України.

Депутати закликали надати правову кваліфікацію цьому інциденту, і в разі виявлення ознак правопорушень, вжити належних заходів із притягнення винних до відповідальності.

Раніше ZMINA зібрала суспільні реакції та коментарі експертів, які пояснюють, чому номер містить сексизм та зневагу до військових. 

Зокрема, головна редакторка видання ZMINA Ольга Падірякова зауважила, що творці номера одним махом знецінили роль жінок в армії, жартома пояснюючи сексуальні домагання військовою необхідністю та фактично заперечуючи існування такого поняття, як добровільна згода на будь-яку сексуальну чи інтимну взаємодію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter