Нардепи пропонують запровадити в Україні щорічний Міжнародний чоловічий день: що це за свято?

Дата: 21 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонують встановити в Україні щорічно 19 листопада Міжнародний чоловічий день. 

Про це йдеться в картці законопроєкту на сайті парламенту. 

Авторами документа стали Марія Мезенцева, Олександр Мережко, Олена Вінтоняк, Ярослав Юрчишин, Сергій Швець, Євгенія Кравчук

У пояснювальній записці вони розповідають про історію свята, яке започаткував у Тринідаді й Тобаго в 1999 році доктор Джером Тулак Сінгх на честь дня народження свого батька. Нині цей день відзначають у більш ніж 80 країнах, а організатори щорічно пропонують тему, яку б хотіли підсвітити, наприклад боротьба з чоловічими самогубствами або шанування різноманіття серед чоловіків.

На сайті Міжнародного чоловічого дня перелічують деякі проблеми, з якими стикаються чоловіки:

“В Україні, як і в багатьох інших країнах, існують Міжнародний жіночий день і День прав людини. Проте для забезпечення повноцінної рівності статей важливо встановити й Міжнародний чоловічий день”, – кажуть автори законопроєкту. 

Нині, судячи з картки документа, його надали для ознайомлення. 

Нагадаємо, що, відповідно до міжнародних стандартів, чоловіки й жінки мають рівні права на повноцінну участь у всіх аспектах життя, втім фактично це не так. Згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, з дитинства в жінок та чоловіків закладені різні можливості для подальшого успіху. Так, 15 мільйонів дівчаток у світі не мають навіть змоги навчитися читати й писати в початковій школі, через що із 750 мільйонів дорослих, які не вміють читати, дві третини становлять жінки.

В Україні більшість населення становлять жінки, втім, наприклад, досі в парламенті жінок менше, ніж чоловіків, хоч і працюють депутатки ефективніше за депутатів. Також досі українки отримують меншу зарплату та пенсію, ніж чоловіки. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter