Нардепи попри обурення родин полеглих бійців дозволили будувати військове меморіальне кладовище під Києвом

Дата: 08 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

Верховна Рада в цілому підтримала урядовий законопроєкт №10289 щодо внесення змін до деяких законодавчих актів для забезпечення будівництва та експлуатації Національного військового меморіального кладовища. 

Про це йдеться у картці документа на сайті парламенту. 

Фото: ShutterStock

Створення загальнодержавного військового кладовища в Україні обговорюють ще з 2011 року, втім, лише після початку російської агресії у 2014-му це питання актуалізували. У 2015-му облаштування зафіксували в урядовому плані до 2020 року й згодом цей пункт перейшов уже до плану на 2025 рік. 

Після початку повномасштабного вторгнення РФ Верховна Рада ухвалила профільний закон, згідно з яким архітектурний комплекс НВМК має охоплювати, окрім кладовища, ще й музейний комплекс, ритуальну будівлю та інші необхідні споруди для організації почесних поховань. При цьому знаходитись він мав саме у Києві, про що йшлось у його назві – “Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розміщення Національного військового меморіального кладовища в місті Києві”. 

Новий документ дозволяє уряду визначити “місце розташування Національного військового меморіального кладовища… за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері соціального захисту ветеранів війни”.

Як зазначає нардеп Ярослав Железняк, “по факту за інформацією від урядовців це буде Гатне”. За даними очільника уряду Дениса Шмигаля, першу чергу Національного військового меморіального кладовища мають показати вже в першій половині 2024 року.

Перенесення НВМК у село Гатне на Київщині викликало обурення родин загиблих, які казали, що влада таким чином “плюнула їм в обличчя”. 

“…ми дізналися, що Биківня – це надто престижно для наших синів”, – обурювалась голова асоціації родин загиблих захисників України “Серце нАЗОВні” Віра Литвиненко.  

Спочатку посадовці припускали, що меморіал може з’явитися поряд з Національним заповідником “Биківнянські могили” в Києві, а не за містом. Ділянка, яку розглядали для кладовища, мала площу близько 90 гектарів і розташована була не в межах, а поруч із похованнями та меморіалом жертвам радянського тоталітаризму. 

Нагадаємо, що ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter