Напередодні саміту ООН афганські жінки закликали інші країни не визнавати уряд талібів

Дата: 30 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Напередодні саміту ООН в Досі, столиці Катару, запланованого на 1-ше та 2 травня, група жінок вийшла на вулицю у столиці Афганістану із закликом до інших країн не визнавати уряд ультрарадикального ісламістського руху “Талібан”.

Про це повідомляє Al Arabiya з посиланням на Agence France-Presse.

Протест жінок у Кабулі, 29 квітня. Фото: AFP

29 квітня близько 25 осіб влаштували марш житловим районом Кабула. Протест тривав не більш як 10 хвилин і минувся без зіткнень із силами безпеки. Учасниці маршу скандували: “Визнання “Талібану” порушення прав жінок”, “Афганці заручники “Талібану” та “Ми боротимемося, ми помремо, ми заберемо свої права”.

Жодна держава досі не визнала уряд талібів легітимним відтоді, як вони захопили владу після виведення військ США з Афганістану у 2021 році.

На саміті під егідою ООН, країни мають обговорити міжнародну взаємодію для тривалого розвитку Афганістану.

Раніше заступниця Генерального секретаря ООН Аміна Мохаммед повідомила, що на зустрічі в Досі можуть обговорити “первісні кроки” на шляху до визнання нинішнього афганського уряду, хоча й з умовами.

28 квітня речник ООН вже заявив, що Генеральний секретар організації Антоніу Гутерреш не надсилав запрошення “Талібану” для участі в саміті.

В ООН фіксують дискримінаційні укази та заходи щодо жінок в Афганістані від серпня 2021 року — після приходу до влади ультрарадикального ісламістського руху “Талібан”.

Так, у вересні 2021-го в Афганістані призупинили середню освіту для дівчат. А в грудні 2022 року Міністерство вищої освіти країни заборонило навчання жінок в університетах.

Таліби також обмежили право жінок подорожувати чи працювати поза межами свого дому та мати доступ до громадських місць.

Станом на 2023 рік 13,8 мільйона афганських жінок і дівчат потребують гуманітарної допомоги.                                        

Раніше ZMINA повідомляла, що у грудні минулого року “Талібан” наказав усім місцевим та іноземним неурядовим організаціям в Афганістані заборонити жінкам-співробітницям приходити на роботу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter