Нападників на журналістів “Схем”, які поновилися на посадах, таки звільнили з Укрексімбанку

Дата: 13 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Наглядова рада АТ “Укрексімбанк” звільнила нападників на журналістів “Схем” – Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова, після того, як вони поновилися на посадах.

Про це повідомила пресслужба банку.

 Фото: kupitkremenchug.com.ua

Цьому передував резонанс, який виник у ЗМІ та соцмережах після публікації новини про те, що двох нападників на журналістів було поновлено на посадах, а також публікації відео, на якому директор департаменту банківської безпеки Укрексімбанку Ігор Тельбізов повертається у банк у супроводі овацій працівників фінустанови.

Рішенням правління банку, на основі рекомендацій Наглядової ради, окрім Тельбізова, також звільнено й іншого учасника нападу, начальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова, повідомляє пресслужба банку.

Вивчивши обставини інциденту, який відбувся 11 листопада 2021 року в головному офісі Банку за участю Тельбізова І.Г. та працівників Департаменту банківської безпеки Банку та став предметом обурення громадськості, (рада) прийняла одностайне рішення звернутись до Правління Банку для вжиття заходів щодо негайного припинення трудових відносин Банку з Тельбізовим І.Г. та Осіповим О.Л.”, – йдеться в повідомленні.

Міністр фінансів України Сергій Марченко назвав реакцію співробітників банку та поведінку керівника служби безпеки “зухвалою”.

Вчинок працівників банку є не лише перешкоджанням журналістській діяльності, а й приниженням людської честі та гідності. Вимагаю від наглядової ради та правління термінової оцінки і реакції на ситуацію. Вимагаю, щоб керівництво банка оприлюднило результати службового розслідування”, – заявив міністр.

На думку членів наглядової ради Укрексімбанку, своїми діями Тельбізов та Осіпов довели, що “не здатні належним чином виконувати свої обов’язки. Їх звільнено з банку за п.2 ч.1 ст. 40 КЗпП України (невідповідність працівника займаній посаді)“, а також не розуміють “вимог та положень Кодексу етики та корпоративних цінностей Банку та наявність конфлікту між особистими інтересами та інтересами Банку“.

Члени наглядової ради дійшли висновку, що подальше перебування Ігоря Тельбізова та Олега Осіпова на посадах “створює загрозу для всієї системи безпеки банку та для його стабільної та безперервної діяльності в цілому, що створює істотні операційні, комплаєнс та операційні ризики“.

Нагадаємо, що 7 жовтня журналісти програми “Схеми: корупція в деталях” оприлюднили фільм-розслідування “Мецгер, “ДНР”, Sky Mall і 60 мільйонів доларів”, під час роботи над яким на знімальну групу напали в кабінеті голови правління Укрексімбанку Мецгера.

Напад стався під час запису інтерв’ю з керівником фінустанови. Останньому нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Кирила Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” в журналістів, “дістати з них касети” та видалити відзняте відео. 

2 листопада Київська міська прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо чотирьох осіб, підозрюваних у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів програми “Схеми” в державному Укрексімбанку. 

Дії Тельбізова та Осіпова слідство кваліфікувало за двома статтями Кримінального кодексу України: 171 (“Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища”) та 126 (“Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень”).

Мецгера та прессекретаря Володимира Пікалова підозрюють за частинами 1 і 3 статті 171 ККУ. 

Підготовче засідання в справі має відбутися 29 листопада 2021 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter