Міністр фінансів вимагає від Укрексімбанку пояснень щодо ситуації з оплесками для нападника на журналістів

Дата: 12 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Міністр фінансів Сергій Марченко виступив з вимогою до наглядової ради Укрексімбанку терміново пояснити ситуацію з оплесками для поновленого на посаді нападника на журналістів “Схем” – директора департаменту банківської безпеки Ігоря Тельбізова. 

Про це стало відомо з його допису у фейсбуку.

Сергій Марченко. Джерело: фейсбук-сторінка Сергія Марченка

Марченко назвав реакцію працівників державного банку та демонстративну поведінку керівника банківської безпеки зухвалою. За його словами, це “свідчить, що ці люди не вважають, що вчинили протиправно”, а “свобода слова – пустий звук для них”.

Марченко заявив, що вчинок працівників банку є не лише перешкоджанням журналістській діяльності, а й приниженням людської честі та гідності.

“Мені прикро, що один з найбільших державних банків виявився неготовим адекватно відреагувати на цю ганебну ситуацію. Це підриває не тільки довіру до банку, а й до держави в цілому”, – резюмує він.

Також міністр вимагає від наглядової ради та правління Укрексімбанку оприлюднення результатів службового розслідування щодо інциденту з журналістами.

Скриншот повідомлення на фейсбук-сторінці Сергія Марченка

Нагадаємо, що 12 листопада співробітники Укрексімбанку зустріли гучними аплодисментами поновленого на посаді директора департаменту банківської безпеки Ігоря Тельбізова, який напав на журналістів “Схем”. 

На записі, який виклав позафракційний депутат Гео Лерос, чутно, як Тельбізов, посилаючи повітряні поцілунки присутнім, каже: “Краш-теста лучшего нельзя было пройти ни в одной организации!”  

Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова Укрексімбанк поновив на посадах 9 листопада. Пресслужба фінустанови пояснила це тим, що не має законних підстав відстороняти їх від роботи попри їхній статус обвинувачуваних у кримінальному провадженні щодо нападу на знімальну групу програми “Схеми” 4 жовтня. Напад було вчинено за наказом ексголови правління банку Євгена Мецгера.

У наказі про поновлення також повідомлено про завершення внутрішнього розслідування в банку щодо дій цих двох співробітників.

Напад на журналістів стався під час запису інтерв’ю з керівником фінустанови. Останньому нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Кирила Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” в журналістів, “дістати з них касети” та видалити відзняте відео.

2 листопада Київська міська прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо чотирьох осіб, підозрюваних у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів програми “Схеми” в державному Укрексімбанку.

Дії Тельбізова та Осіпова слідство кваліфікувало за двома статтями Кримінального кодексу України: 171 (“Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища”) та 126 (“Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень”).

Мецгера та прессекретаря Володимира Пікалова підозрюють за частинами 1 і 3 статті 171 ККУ.

Підготовче засідання в справі має відбутися 29 листопада 2021 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter