В Укрексімбанку зустріли оплесками нападника на журналістів “Схем”

Дата: 12 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Співробітники державного Укрексімбанку зустріли гучними аплодисментами поновленого на посаді директора департаменту банківської безпеки Ігоря Тельбізова, який напав на журналістів “Схем”.

Про це написала в соцмережі керівниця програми розслідувань “Схеми” Наталка Седлецька з посиланням на відео позафракційного нардепа Гео Лероса у фейсбуку.

Джерело: скриншот з відео Гео Лероса

“No comments. Директор департаменту банківської безпеки державного Укрексімбанку Ігор Тельбізов, який заламував оператора “Схем”, відбираючи камеру та відео, тріумфально повертається в банк після поновлення на посаді під гучні аплодисменти працівників фінустанови“, – написала Седлецька.

Джерело: скриншот повідомлення на фейсбук-сторінці Наталі Седлецької

На запису чутно, як Тельбізов, посилаючи повітряні поцілунки присутнім, каже: “Краш-теста лучшего нельзя было пройти ни в одной организации!”  

Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова Укрексімбанк поновив на посадах 9 листопада. Пресслужба фінустанови пояснила це тим, що не має законних підстав відстороняти їх від роботи попри їхній статус обвинувачуваних у кримінальному провадженні щодо нападу на знімальну групу програми “Схеми” 4 жовтня. Напад було вчинено за наказом ексголови правління банку Євгена Мецгера.

У наказі про поновлення також повідомлено про завершення внутрішнього розслідування в банку щодо дій цих двох співробітників.

Ситуація з оплесками на честь Тельбізова свідчить про декілька важливих речей, вважає юрист ГО “Платформа прав людини” Олександр Бурмагін.

“По-перше, виходить, що в державному банку поширена корпоративна культура насильства. Відео це підтверджує, трудовий колектив плескає в долоні людині, яка фізично напала на журналіста, що є неприпустимим в цивілізованому світі. По-друге, це експортно-імпортний банк. З великою кількістю, як іноземних юридичних осіб-клієнтів, так і резидентів. Не думаю, що за кордоном серед корпоративних цінностей, які вітаються у партнерів, є фізичні напади на журналістів, які прийшли на погоджене інтерв’ю”, – написав він на своїй сторінці у фейсбуку.

Медіаюрист наголосив на тому, що зараз українські ЗМІ та журналісти “мають прекрасну нагоду нагадати всім, хто толерує і підтримує насильство, що вони таки четверта влада”.

“Для цього цілком достатньо може стати донесення до всіх цивілізованих підприємств інформацію про особливості цінностей корпоративної культури такої фінансової установи, як Укрексімбанк. Там вже, нехай всі вирішують, мати з таким банком справи чи ні. Для тих, хто плескає в долоньки нападникам на журналістів, можливо висновки партнерів банку теж відкриють трішки очі на те, що добре, а що погано. Навіть, суто з моральної точки зору”, – переконаний він.

Джерело: фейсбук-сторінка Олександра Бурмагіна

Нагадаємо, що 7 жовтня журналісти програми “Схеми: корупція в деталях” оприлюднили фільм-розслідування “Мецгер, “ДНР”, Sky Mall і 60 мільйонів доларів”, під час роботи над яким на знімальну групу напали в кабінеті голови правління Укрексімбанку Мецгера.

Напад стався під час запису інтерв’ю з керівником фінустанови. Останньому нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Кирила Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” в журналістів, “дістати з них касети” та видалити відзняте відео. 

2 листопада Київська міська прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо чотирьох осіб, підозрюваних у перешкоджанні законній професійній діяльності журналістів програми “Схеми” в державному Укрексімбанку. 

Дії Тельбізова та Осіпова слідство кваліфікувало за двома статтями Кримінального кодексу України: 171 (“Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища”) та 126 (“Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень”).

Мецгера та прессекретаря Володимира Пікалова підозрюють за частинами 1 і 3 статті 171 ККУ. 

Підготовче засідання в справі має відбутися 29 листопада 2021 року.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter