Напад на журналістів в Укрексімбанку: підозрюваним не продовжили запобіжні заходи

Дата: 11 Лютого 2022
A+ A- Підписатися

Фігурантам справи про напад в державному Укрексімбанку на співробітників “Радіо Свобода” журналіста Кирила Овсяного та оператора Олександра Мазура не подовжили запобіжні заходи; також з підозри прибрали статтю про викрадення та незаконне позбавлення волі людей.

Про це повідомили на сайті Watchers Media з посиланням на коментар представника потерпілих Анатолія Попова.

Обвинувачувані та адвокатка на судовому засіданні. Фото: Герман Крігер / watchersdotmedia.medium.com

Чотирьом обвинувачуваним – ексдиректору департаменту банківської безпеки Ігорю Тельбізову, ексначальнику управління внутрішньої безпеки Олегу Осіпову, ексголові правління Євгену Мецгеру та ексдиректору департаменту інформаційної політики банку Володимиру Пікалову – інкримінують лише вчинення кримінальних проступків.

“Запобіжні заходи їм ніхто не продовжував. Коли вперше обирали запобіжні, там була 146 стаття ККУ”, – уточнив Попов.

Ця стаття передбачає покарання за незаконне позбавлення волі або викрадення людини, вчинене щодо двох чи більше осіб або за попередньою змовою групою осіб, або способом, небезпечним для життя чи здоров’я потерпілого, або таке, що супроводжувалося заподіянням йому фізичних страждань. За словами адвоката, цю статтю інкримінували лише Мецгеру та Пікалову.

“В частині обвинувачення по 146 статті провадження було закрите в утаємничений спосіб прокурором. Той вирішив, що вичерпав можливості доведення вини обвинувачених Мецгера і Пікалова в частині незаконного утримання журналістів в приміщенні. Мною оскаржена ця постанова про закриття як незаконна. Вона мотивована таким: журналісти не билися, їх не зв’язали й на них не наділи кайданки. От така мотивація. Ми не погодилися з постановою категорично”, – заявив Попов.

Він пояснив, що дії, які інкримінують фігурантам наразі, вважаються лише кримінальними проступками, тож для них не обирали запобіжних заходів.

“Теоретично можна було б клопотати про особисте зобов’язання, але я не вбачаю сенсу в цьому. Вони з’являються на всі засідання”, – додав адвокат.

Зараз обвинуваченим інкримінують завдання удару, побої або вчинення інших насильницьких дій, які завдали фізичного болю і не спричинили тілесних ушкоджень (частина 1 статті 126 ККУ) та перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (частини 1, 3 статті 171 ККУ).

Голосіївський райсуд Києва 9 лютого відклав слухання за клопотанням Попова. Він повідомив у клопотанні, що перебуває на лікарняному і додав документ, що це підтверджує. Наступне засідання заплановане на 16 лютого, щоб не порушувати права потерпілих.

Нагадаємо, що 7 жовтня журналісти програми “Схеми: корупція в деталях” оприлюднили фільм-розслідування “Мецгер, “ДНР”, Sky Mall і 60 мільйонів доларів”, під час роботи над яким на знімальну групу напали в кабінеті голови правління Укрексімбанку Мецгера.

Напад стався під час запису інтерв’ю з керівником фінустанови. Ексголові банку нібито не сподобалось одне із запитань Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” в журналістів, “дістати з них касети” та видалити відзняте відео. 

2 листопада Київська міська прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо чотирьох осіб у справі. Наразі всі вони звільнені зі своїх посад.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter