Напад на “Схеми” в Укрексімбанку: журналісти дали свідчення в суді

Дата: 18 Січня 2022
A+ A- Підписатися

У Голосіївському райсуді Києва 17 січня відбулося чергове засідання в справі про напад на знімальну групу програми “Схеми” – проєкту “Радіо Свобода” та UA:Перший, під час якого свідчення надали потерпілі журналіст Кирило Овсяний та оператор Олександр Мазур.

Вони детально розповіли про інцидент, який стався 4 жовтня 2021 року в кабінеті нині вже ексголови правління Укрексімбанку Євгена Мецгера, пише “Радіо Свобода”.

Джерело: realist.online

Вони також відповіли на запитання адвокатів обвинувачених – Мецгера, колишнього директора департаменту інформаційної політики фінустанови Володимира Пікалова, ексдиректора департаменту банківської безпеки Ігоря Тельбізова та начальника управління внутрішньої безпеки банку Олега Осіпова. Всі вони своєї провини не визнають.

Суд дії Мецгера та Пікалова кваліфікує за ст. 171 Кримінального кодексу – “Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів, перешкоджання роботі журналіста, вчиненого службовою особою з використанням свого службового становища”.

Дії Тельбізова та Осіпова кваліфікували за тією ж ст. 171, а також за ст. 121 – “Умисне вчинення насильницьких дій, які завдали фізичного болю та не спричинили тілесних ушкоджень”.

Кримінальне провадження щодо нападників за ст. 146 – “Незаконне позбавлення волі або викрадення людини” – прокуратура закрила.

Адвокат потерпілих Анатолій Попов заявив, що ставитиме “питання про долучення додаткових доказів, які не були зібрані під час розслідування”. Він висловив сподівання, що до розслідування ст. 146 слідство ще повернеться. Її санкція передбачає обмеження волі на строк до трьох років або позбавлення волі на той самий строк.

Наступне засідання в справі заплановано на 9 лютого.

Нагадаємо, що 7 жовтня журналісти програми “Схеми: корупція в деталях” оприлюднили фільм-розслідування “Мецгер, “ДНР”, Sky Mall і 60 мільйонів доларів”, під час роботи над яким на знімальну групу напали в кабінеті голови правління Укрексімбанку Мецгера.

Напад стався під час запису інтерв’ю з керівником фінустанови. Ексголові банку нібито не сподобалось одне із запитань журналіста Овсяного, тож він наказав охороні “забрати камери” в журналістів, “дістати з них касети” та видалити відзняте відео.

2 листопада Київська міська прокуратура передала до суду обвинувальний акт щодо чотирьох осіб у справі. Наразі всі вони звільнені зі своїх посад. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter