Напад на квартиру журналіста Ніколова: поліція вважає реальним вийти на замовника

Дата: 13 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У поліції вважають реальним дізнатись особу замовника нападу на квартиру журналіста Юрія Ніколова: правоохоронці сподіваються, що це їм розповість організатор, якого вже встановили.

Про це в інтерв’ю Цензор.Нет сказав перший заступник голови Нацполіції України – керівник Головного слідчого управління Максим Цуцкірідзе.

Максим Цуцкірідзе. Джерело: Цензор.Нет

Він уточнив, що організатора нападу, який наймав інших учасників “акції” через один з телеграм-каналів, встановили під час допитів.

“Тепер нам треба встановити, хто був над організатором, тобто чи є якісь замовники”, – сказав Цуцкірідзе.

За словами заступника голови Нацполіції, від відвертості організатора залежатиме, як він співпрацюватиме зі слідством.

“Звичайно, окрім його показань будуть перевірятися його зв’язки останніх днів перед цією подією. Тобто з ким він зв’язувався, де перебував територіально. У нас є для цього ресурси”, – наголосив Цуцкірідзе.

Правоохоронець повідомив, що є особа, яка стверджує, що є замовником, але навіть такі свідчення потребують ретельної перевірки.

Він також розповів, що нападники на квартиру Ніколова отримали попередньо 1 тисячу доларів на всіх.

Станом на 13 лютого відомо, що повідомлення про підозри в цій справі ще нікому не вручили, а нападників відпустили, оскільки стаття Кримінального кодексу, за якою розслідують кримінальне провадження, не тяжка. Йдеться про частину 3 статті 171 – така кваліфікація не дозволяє затримувати підозрюваних, бо санкція статті не передбачає тримання під вартою.

“Якщо ми їх затримаємо, завтра до нас прийдуть з Державного бюро розслідувань із запитанням, чому незаконно затримали, адже знаєте, що стаття не дозволяє цього зробити”, – пояснив керівник Головного слідчого управління.

Нагадаємо, 15 січня 2024 року редактор видання “Наші гроші” Юрій Ніколов заявив, що невідомі намагалися потрапити до його квартири, після чого обклеїли двері листівками з написами “провокатор” та “йди воювати”.

За його словами, у цей час у квартирі перебувала лише його старенька мати, за якою Ніколов доглядає як єдиний цивільний родич, поки його брат і племінник служать на фронті. 

Голова правління Центру протидії корупції Віталій Шабунін припустив, що до цієї провокації може бути причетний Офіс президента. 

Згодом поліція встановила особи п’ятьох чоловіків, які прийшли додому до журналіста-розслідувача, намагалися ввірватися до його квартири в Києві та обклеїли двері помешкання листівками з написами “провокатор” та “йди воювати”. За їхньою інформацією, до вчинення правопорушення причетні жителі Київської, Житомирської та Черкаської областей.

За кілька днів Ніколов розповів, що поліція відпустила їх без оголошення підозр.

Пізніше двоє фігурантів справи щодо перешкоджання професійній діяльності журналіста-розслідувача заявили про “посередника”, який нібито найняв їх для залякування медійника.

Згідно з інформацією на сайті Zhitomir.city, до редакції прийшли два місцевих жителі й розповіли, що саме вони брали участь в акції залякування Ніколова. Чоловіки стверджували, що скоїли цей злочин нібито на замовлення посередника, на ім’я Олексій, який “ходить у військовій формі” і каже, що “працює з СБУ”

СБУ спростувала ці обвинувачення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter