Найкращим учителем у світі став індійський викладач зі школи для дівчат: за що він отримав нагороду?

Дата: 07 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Цьогорічним переможцем премії Global Teacher Prize став учитель з Індії Ранджит Дісалі, який допомагає здобувати освіту дівчатам.

Про це повідомили на сайті премії. 

31-річний Ранджит Дісалі приїхав до селища Паритеваді в індійському штаті Махараштра 2009 року. Чоловік мріяв працювати інженером з інформаційних технологій, однак коли в нього не склалося з навчанням, він став учителем у початковій школі для дівчат Zilla Parishad.

Заклад, до якого він приїхав працювати, був затиснутий між сараєм для худоби та коморою, а більшість учениць походили зі спільнот, які не вважали освіту дівчат важливою та практикували підліткові шлюби. Заважали отримувати освіту дівчатам не тільки ґендерні стереотипи, але й те, що навчальні програми були написані мовою, якої вони не знали. 

Дісалі вивчив мову каннада та переклав нею підручники для 1–4-х класів, а також розробив спеціальні QR-коди, щоб дати дівчатам доступ до аудіо віршів, відеолекцій, історій та завдань. Це, як зазначають на сайті премії, допомогло дівчатам отримувати знання навіть тоді, коли школи в селищі були закритими. 

Фото: Mumbai Live

“Протягом останніх кількох місяців у світі, який перевернувся з ніг на голову, нам щодня нагадували, як сильно ми покладаємося на вчителів. Зараз як ніколи ми повинні пролити світло на їхню професію”, – наголосили організатори премії, яку вручають з 2015 року.

Дісалті, який отримав нагороду в 1 мільйон доларів, повідомив, що розділить половину цієї суми з іншими фіналістами премії. Отже, кожен з дев’ятьох учителів отримає більш ніж 55 тисяч доларів. 

Нагадаємо, що в жінок та чоловіків, згідно з дослідженнями ЮНЕСКО, з дитинства закладені різні можливості для подальшого успіху в житті. Так, 15 млн дівчаток у світі не мають навіть змоги навчитися читати й писати в початковій школі, через що із 750 млн дорослих, які не вміють читати, дві третини становлять жінки.

Цього року у світі дітей, які живуть у багатовимірній бідності, тобто без доступу до освіти, охорони здоров’я, житла, харчування, санітарії чи води, стало більше на 150 мільйонів. Також після закриття шкіл на карантин, спричинений коронавірусом, 463 мільйони дітей у світі не можуть отримати доступ до дистанційного навчання.

За даними ООН, пандемія коронавірусу відкидає ґендерну рівність у світі на чверть століття назад.

Фотографія обкладинки: India Today 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter