“Найгірший злочин це і є війна”: Генсек ООН Гутерреш відвідав Бородянку та Бучу

Дата: 28 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш сьогодні побував у звільнених від російської окупації містах Київської області, де були масові вбивства українців та бомбардування будинків.

Про це повідомляє “Суспільне”.

“Я уявляю свою сім’ю в одному з цих будинків, тепер зруйнованих та чорних. Я бачу, як мої онучки в паніці тікають. У 21 столітті війна не може бути прийнятною”, – заявив Гутерреш під час візиту в Бородянку.

Він наголосив на важливості ретельного розслідування злочинів на Київщині міжнародними інституціями:

“Коли ми бачимо це жахливе місце, я відчуваю, наскільки важливим є розслідування та підзвітність. Я радий, що Міжнародний кримінальний суд бачить цю ситуацію. Прокуратура вже була тут”.

Генсек ООН також відвідав Бучу, де були зафіксовані жорстокі вбивства мирних мешканців російськими солдатами.

“Я повністю підтримую Міжнародний кримінальний суд і звертаюся до росіян з проханням погодитися на співпрацю з Міжнародним кримінальним судом. Коли ми говоримо про військові злочини, не можемо забувати про те, що найгірший злочин це і є війна”, — сказав він.

Читайте також: Двічі “звільнені русскім міром”: як досвід переселенців з Донбасу рятував життя в Бородянці

Як відомо, Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш 28 квітня має зустрітися з президентом України Володимиром Зеленським. До цього Гутерреш 26 квітня відвідав Москву і зустрівся з президентом Росії Володимиром Путіним.

Водночас такий порядок зустрічей Зеленський назвав неправильним, він пропонував Генсеку ООН приїхати до України перед Росією.

Гуттереш після зустрічі з президентом РФ та міністром закордонних справ Сергієм Лавровим заявив, що ООН готова стати гарантом гуманітарних коридорів в Маріуполі і Путін, за словами Генсека ООН, на це погодився. У пресслужбі ООН також повідомили, що Путін погодився на залучення ООН і Міжнародного Комітету Червоного Хреста до евакуації мирних жителів із заводу “Азовсталь” в Маріуполі.

Однак після від’їзду Гутерреша у Кремлі заперечили, що Путін погодився на участь Організації Об’єднаних Націй в евакуації цивільного населення з Маріуполя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter