Національний музей Голодомору отримав найбільшу у світі колекцію мистецтв та книг про геноцид українців

Дата: 17 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Національний музей Голодомору отримав колекцію творів мистецтва та книг про Голодомор, що збирав за життя американський меценат та президент Американсько-української ділової ради (USUBC) Морган Вільямс.

Про це в ефірі “Радіо Культура” розповіла директорка музею Леся Гасиджак.

Вільямс демонструє частину своєї колекції. Скриншот відео

Морган Вільямс – бізнесмен та меценат, який працював в Україні як представник уряду США наприкінці 90-х.

Саме тоді він почав збирати колекцію мистецтв на тему Голодомору, що нині складає щонайменше шість сотень предметів. Ви можете переглянути відеоекскурсію, в якій меценат особисто розповідає про деякі експонати. 

Вільямс помер влітку цього року у США, а колекцію передали в Україну його дружина Лінді, донька Деніз і сини Дарен, Джон і Еван.

“По-людськи дуже шкода, що колекцію доводиться приймати від спадкоємців, а не самого її фундатора, пана Моргана, який разом з нами мріяв про Великий музей та сильну Україну, і найголовніше: зрозумів засадниче значення пам’яті про Голодомор для становлення української нації раніше за нас”, – говорила директорка музею Голодомору під час вечора вшанування пам’яті Вільямса. 

Повністю колекція має опинитися в Україні у листопаді поточного року. 

Нагадаємо, що нещодавно ПАРЄ вшанувала 90-ті роковин Голодомору та закликала не допустити нового геноциду українців з боку Росії. 

ZMINA спільно з Музеєм Голодомору випустила серію публікацій з історіями свідків геноциду, які збирали у межах масштабної експедиції Україною.

Фотографія обкладинки: скриншот відео

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter