Набув чинності 11-й пакет санкцій ЄС проти Росії

Дата: 23 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Набув чинності 11-й пакет санкцій Євросоюзу проти Росії, який, зокрема, містить обмеження на продаж і передачу чутливих технологій подвійного призначення країнам, що допомагають росіянам уникати обмежувальних заходів.

Про це 23 червня повідомило естонське Міністерство закордонних справ у твіттері.

Джерело: 24tv.ua

“Ми не закінчили. Ми не зупинимось. Ми продовжуватимемо підвищувати вартість війни для агресора, поки Україна не переможе у війні, а Росія з її керівництвом не відповість за свої дії”, – йдеться у повідомленні.

За словами голови Офісу президента України Андрія Єрмака, новий пакет санкцій містить “важливий механізм” протидії обходу обмежень. Це має вплинути на здатність російського військово-промислового комплексу виготовляти ракети.

Також пакет включає вето на перетин кордону російськими автопричепами та заборону транспортування нафти південною гілкою нафтопроводу “Дружба” — єдиним шляхом, яким російська нафта потрапляє в Європу.

Нагадаємо, що 11-й пакет санкцій проти Росії посли Європейського Союзу погодили 21 червня. Він містить заходи, спрямовані на протидію обходу санкцій.

За словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн в інтерв’ю виданню ZDF, в ньому зазначені понад 90 компаній-порушників санкцій проти РФ, зокрема й китайських.

Також у переліку — велика кількість російських пропагандистів. Зокрема, так званих “воєнкорів”: Олександр Медведєв, Євген Піддубний, Семен Пєгов, Олександра Костєріна (Кошарницька), Ольга Бєлова, Андрій Кондрашов, Михайло Леонтьєв (речник Роснєфті), Ріфат Сабітов, Віктор Синьоок, Борис Яновський, Антон Златопольський, Олександр Сладков.

Під санкціями опинилися й “судді”, які відправили за ґрати Сервера Мустафаєва, Еміра-Усеїна Куку, Нарімана Джеляла, херсонські та маріупольські музейники, які віддали окупантам експонати, кілька російських губернаторів, чиновники, причетні до викрадення українських дітей на окупованих територіях, російські військові, зокрема, генерал Олександр Лапін та інші.

Серед юридичних осіб під санкції потрапили: Zala Aero Group — виробник дронів-камікадзе “Ланцет” і “Куб”, створені на окупованих територіях банки МРБ Банк і ЦМРБанк, телеканал “Звезда”, створений Євгеном Пригожиним “ЧВК Вагнер Центр”, приватна військова компанія “Патріот”, одна з найбільших російських компаній у сфері кібербезпеки Positive Technologies, виробник лазерів для танків ТРІНІТІ тощо.

Після запровадження 11-го пакета санкцій загальна кількість осіб, які перебувають під європейськими санкціями, збільшилась до 1572 людей та 244 компаній/організацій.

10-й пакет санкцій проти Росії в ЄС ухвалили пізно ввечері 24 лютого 2023 року. Обмежувальні заходи передбачають серед іншого жорсткіші обмеження на експорт до Росії продукції подвійного призначення та технологій, цільові обмежувальні заходи проти фізичних і юридичних осіб, які підтримують війну, поширюють пропаганду або постачають безпілотники, що використовуються Росією у війні, та заходи протидії російській дезінформації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter