НАБУ заявляє, що Офіс генпрокурора незаконно передав справу Татарова до СБУ

Дата: 24 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Національне антикорупційне бюро вважає, що Офіс генерального прокурора вчинив безпрецедентне в історії України втручання в розслідування НАБУ, коли забрав у бюро справу заступника глави Офісу президента Олега Татарова.

Про це повідомляється на сайті НАБУ.

Ілюстрація: Центр протидії корупції

Раніше видання “Слідство.Інфо” повідомило, що провадження про корупційні дії у великих масштабах, у якому фігурує Олег Татаров, забрали в НАБУ якраз напередодні оголошення йому підозри.

“Якраз у четвер, 24 грудня, Вищий антикорупційний суд мав обрати Татарову запобіжний захід. Спеціалізована антикорупційна прокуратура просила взяти заступника голови ОП під варту з альтернативою застави в 10 млн грн. Але зранку, ще до початку засідання суду, Офіс генерального прокурора вирішив змінити підслідність і передав кримінальне провадження до СБУ. Відповідне рішення підписав заступник голови ОГП Олексій Симоненко”, – пише видання.

У НАБУ своєю чергою заявляють, що рішення про передання справи до СБУ було “ухвалене втаємничено, без консультацій із НАБУ та САП, фактично під покровом ночі: відповідну відмітку в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зроблено о 23:42”.

У бюро також наголошують, що закон забороняє передавати справи, в яких досліджуються злочини, підслідні НАБУ, до інших органів досудового розслідування. Тож Офіс генерального прокурора свідомо ухвалив незаконне рішення, яке грубо суперечить вимогам Кримінального процесуального кодексу України.

Детективи НАБУ мають докази того, що заступник керівника Офісу президента, у минулому – топпосадовець державної компанії “УкрБуд” – причетний до надання неправомірної вигоди за забезпечення видавання недостовірного письмового висновку судового експерта в справі щодо заволодіння 81 млн грн Національної гвардії України.

Ще 1 грудня, напередодні повідомлення йому про підозру, пише НАБУ, генеральна прокурорка Ірина Венедіктова таємно, не ставлячи до відома самих процесуальних керівників, без вивчення матеріалів кримінального провадження та за відсутності будь-яких правових підстав змінила групу прокурорів, що відтермінувало повідомлення про підозру посадовцю на 17 днів.

Сьогодні о 12:30 Вищий антикорупційний суд України мав обрати топпосадовцю Офісу президента запобіжний захід. Щоб унеможливити обрання запобіжного заходу, справу для розслідування передали СБУ, довівши цей факт до відома прокурорів САП о 9-й ранку.

“Замість захисту інтересів держави, яка зазнала збитків через дії підозрюваного, Офіс генерального прокурора фактично встав на його особистий захист. Такі дії повністю дискредитують орган державної влади, чия діяльність має ґрунтуватися на верховенстві права, законності та справедливості, неупередженості та об’єктивності. Всім цим ОГП знехтував заради захисту чиновника, підозрюваного в корупції”, – наголошують у НАБУ.

Нагадаємо, Олег Татаров обійняв посаду заступника глави ОП на початку серпня, а в листопаді ввійшов до складу Комісії з правової реформи.  Одразу після призначення низка правозахисних організацій  закликала  президента звільнити Татарова, адже за часів Януковича він був одним з керівників МВС та відверто вводив в оману журналістів щодо подій 23 січня 2014 року в Києві. 

Тоді представники “Беркуту” побили автомайданівців та розтрощили їхні автомобілі. Однак, за версією Татарова, саме активісти “переслідували чотири автобуси “Беркуту” та “намагалися завдати їм тілесних ушкоджень”. 

У понеділок, 21 грудня, з’явилась інформація про те, що через заступника голови Офісу президента Олег Татаров написав заяву про зупинення своїх службових обов’язків. Однак досі не з’явилась інформація на сайті президента про те, що Зеленський підписав заяву Татарова, тож він юридично залишається на посаді й має можливість впливати на слідство. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter