На Харківщині мешканці оскаржують у суді закриття сільської лікарні

Дата: 08 Липня 2015
A+ A- Підписатися

Суд днями скасував постанову державних виконавців, у якій вони відмовляються відкривати провадження щодо закриття лікарні.

Як повідомляє офіційний сайт Харківської правозахисної групи, вже більше року державна виконавча служба Зміївського районного управління юстиції Харківської області шукає підстави для того, щоб не відкривати виконавче провадження у резонансній справі стосовно закриття Бірківської дільничної лікарні, яке фактично відбулося ще 2011 року.

Лікарня, яка обслуговувала більш ніж 5 тисяч мешканців як з самих Бірок, так і з сусіднього Першотравневого, потрапила під “скорочення” – незважаючи на те, що Харківська область не входить до пілотних проектів реформи закладів охорони здоров’я.

Обурені мешканці звернулися до ХПГ, та з допомогою юриста групи пройшли шлях судового розгляду від Харківського окружного адміністративного суду до Вищого адміністративного суду України. 7 жовтня 2013 року після проходження всіх можливих інстанцій Харківський окружний адміністративний суд нарешті частково задовольнив вимоги позивачів та визнав наказ про закриття лікарні протиправним. Але з 2014 року позивачі не могли добитися відкриття виконавчого провадження по цій справі – державні виконавці через різні причини відмовляли у цьому. Активісти зверталися і до прокуратури, і до омбудсмана, і також пройшли багато судів.

Як повідомляє ХПГ, днями суддя Лук’янченко М.О., розглянувши аргументи активістів, скасувала чергову постанову державного виконавця про відмову у відкритті провадження. Наразі боротьба активістів триває.

Нагадаємо, як зазначено у звіті за результатами моніторингового візиту Української Гельсінської спілки з прав людини та Центру громадянських свобод, у кількох закладах Одещини, де тимчасово мешкають переселенці з Донбасу, не забезпечували право дітей на освіту та безкоштовні ліки, а також не надавали психологічну підтримку.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter