На Закарпатті суддя отримав п’ять років в’язниці за хабар

Дата: 22 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Вищий антикорупційний суд визнав винним у корупції суддю Межгірського районного суду Антона Гайдура та призначив йому покарання у вигляді п’яти років позбавлення волі. 

Про це повідомили в суді. 

Антона Гайдура призначив суддею у 1996 році ще президент Леонід Кучма. Вже у 2001-му парламент вирішив закріпити за ним посаду пожиттєво, а в жовтні 2019 року суддя навіть отримав позитивне рішення про відповідність обійманій посаді від Вищої кваліфікаційної комісії суддів. 

На початку 2020-го Гайдура викрили на хабарі в 15 тисяч гривень прямо в кабінеті. За ці гроші він обіцяв посприяти в задоволенні одного з цивільних позовів щодо стягнення боргу за невиконані роботи. Хабар суддя ховав у картонній коробці з-під пластиліну. 

Окрім позбавлення волі суд призначив конфіскувати майно судді та на три роки заборонив йому обіймати посаду. Додаткове покарання, як зазначили в суді, призначили на максимально можливий строк. 

Суддя Гайдур разом з учнями Новоселицької ЗОШ І–ІІІ, 2018 рік. Фото: Судова влада

До набрання вироком законної сили Гайдур залишатиметься під вартою із заставою в 168 тисяч гривень. 

Нагадаємо, що нещодавно за хабар до в’язниці відправили суддю в Дніпрі. За 10 тисяч доларів він обіцяв вплинути на правоохоронців, щоб ті притягнули до відповідальності невинувату особу. 

Відомо, що лідером за кількістю недоброчесних суддів в Україні залишається Київ, у якому працюють 299 таких. Минулого року активісти зібрали досьє на понад 5 тисяч українських суддів. Виявилося, що в більш ніж півтори тисячі з них стиль життя не відповідає доходам, а ще майже пів тисячі ухвалювали сумнівні рішення, пов’язані з Євромайданом та учасниками Революції гідності. Чимало суддів порушували професійну етику, брехали в деклараціях, порушували правила дорожнього руху та перешкоджали роботі журналістів. 

У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter