На тимчасово окупованій Луганщині бракує дитячих вакцин

Дата: 04 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій Луганщині не вистачає вакцин для новонароджених дітей. Там батькам додивиться чекати на щеплення дитини декілька місяців, а в деяких населених пунктах вакцини взагалі відсутні.

Про це повідомив начальник Луганської ОВА Артем Лисогор.

Фото: Canva

Зокрема, є проблеми з надходженням вакцини для щеплення проти туберкульозу, яку необхідно чекати по декілька місяців. Проте за правилами щеплення проти туберкульозу (більш відоме як БЦЖ) має відбуватися на третю-п’яту добу після народження.

У Центрі громадянського здоровʼя МОЗ України зазначають, що БЦЖ – це жива вакцина з ослабленими мікобактеріями, які не здатні спричинити захворювання, але здатні натренувати імунну систему на випадок зустрічі з туберкульозом. Важливо робити щеплення дітям, щоб дати відсіч важким формам туберкульозу, якщо маленька дитина зустрінеться зі збудником захворювання. Оскільки Україна належить до країн із великим поширенням туберкульозу, така ймовірність досить висока.

Крім того, вакцина від кашлюку, дифтерії та правця взагалі відсутня в багатьох містах окупованої Луганщини. Щеплення для запобігання цим хворобам роблять за віком чотири рази: у два місяці (перше), у чотири місяці (друге), у шість місяців (третє) та у 18 місяців (четверте).

Головний державний санітарний лікар Ігор Кузін каже, що вакцинація проти кашлюку, дифтерії та правця надає дітям захист від серйозних інфекційних хвороб, які мають серйозні наслідки для здоровʼя дітей, особливо в умовах війни, коли доступ до медичної допомоги може бути обмеженим.

Раніше ZMINA писала, що в період із січня до серпня 2023 року в Україні зареєстрували вже 43 випадки захворювання на кір, натомість за весь минулий рік таких випадків зареєстрували шість. Випадки кору фіксували цього року в 11 регіонах, але найбільше їх було в Тернопільській області – 11.

По шість випадків було в Хмельницькій області та Києві, у Львівській області – п’ять, у Вінницькій, Волинській та Харківській областях – по три, у Київській та Рівненській областях – по два, у Закарпатській та Чернігівській області – по одному.

Нагадаємо, що в Україні зʼявився мобільний застосунок “Complete Care4you”, у якому зберігатиметься історія лікування. Його створено для людей, що живуть з ВІЛ або туберкульозом, а також клієнтів замісної підтримувальної терапії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter