В Україні на кір захворіло учетверо більше людей, ніж за весь минулий рік

Дата: 22 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Усього за вісім місяців поточного року в Україні зареєстрували вже 43 випадки захворювання на кір, натомість за весь минулий рік таких випадків зареєстрували шість. 

Про це розповіли у МОЗ. 

В Україні проти кору вакцинують комбінованим трикомпонентним препаратом для профілактики кору, епідемічного паротиту, краснухи. Фото: euronews

Випадки кору фіксували цього року в 11 регіонах, але найбільше їх було у Тернопільській області – 11.

По шість випадків було у Хмельницькій області та Києві, у Львівській області – 5, у Вінницькій, Волинській та Харківській областях – по 3, у Київській та Рівненській областях – по 2, у Закарпатській та Чернігівській області – по 1.

“Останній випадок кору зареєстрований днями в Києві – 13-річна нещеплена дитина зараз перебуває в міській дитячій лікарні під наглядом лікарів. Однокласники інфікованої дитини – 34 учні однієї з київських гімназій – здорові, симптомів захворювання не мають. За їхнім станом ведуть нагляд. Весь клас перевели на онлайн-навчання до кінця вересня”, – розповідають посадовці. 

Вірус кору небезпечний для всіх невакцинованих людей, але особливо для дітей до року. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання, а саме в дорослих і дітей, молодших за рік, хвороба зазвичай має набагато тяжчий перебіг. Серед тяжких ускладнень – запалення легенів (пневмонія), вушна інфекція (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть.  

У МОЗ нагадують, що специфічного лікування кору немає, єдиним можливим способом захиститися є вакцинація. Із середини липня в Україні проти кору вакцинували понад 73 тисячі дітей, а загалом у планах медиків зробити понад 260 тисяч щеплень. Нині вдалось зробити понад сто тисяч з них. 

Нагадаємо, що в МОЗ прогнозували сплеск ковіду восени, якщо не почати активніше вакцинуватись. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter