На Сумщині суд оштрафував священника за розпалювання релігійної ворожнечі

Дата: 31 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Шосткинський міськрайонний суд Сумської області покарав священнослужителя за висловлювання, спрямовані на розпалювання релігійної ворожнечі та ненависті, образу та обмеження прав громадян у селищі Вороніж за релігійною ознакою.

Про це повідомляє “Судовий репортер” з посиланням на вирок від 20 серпня.

Отець Андронік

На лаві підсудних опинився настоятель Свято-Покровського храму Шосткинського благочиння Конотопської Єпархії Української православної церкви Московського патріархату.

Отець Андронік із власного мобільного телефона розміщував у мережі Facebook дописи проти будівництва в селищі Вороніж Сумської області храму Православної церкви України (Київської митрополії), вважаючи таку церкву неканонічною.

3 грудня 2019-го священник зробив ще низку дописів.

“Це православна церква, яка Воронежу взагалі не потрібна. У нашому селі є три старовинні церкви, і їм потрібна допомога та підтримка. Четверта церква НЕ потрібна! Нехай люди думають правильно, якщо голова не думає. Ніхто не проводив соціологічного опитування, що було б доречним, до речі. Просто всі змирилися з тим, що місцевий голова (Валерій Ястребов. – Ред.) виділив місце для будівництва храму розкольників”, – написав він.

Представників Православної церкви України отець Андронік зневажливо називав “пцушниками”.

Відповідно до висновку Інституту Бокаріуса, дописи отця містять публічні заклики до ворожого ставлення щодо певних соціальних груп людей за релігійною та класовою належністю і необхідності прямого обмеження прав на будівництво свого храму для групи людей, які підтримують Православну церкву України.

За такі дії священнику загрожувало до трьох років позбавлення волі (за ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України).

До суду надійшла угода про визнання винуватості, на підставі якої суд покарав отця штрафом у 8 500 гривень. Також він має компенсувати державі 6 864 гривень витрат на залучення експерта.

Нагадаємо, у серпні Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя відкрила кримінальне провадження проти окупаційних силовиків, які зірвали богослужіння в церкві Кримської єпархії Православної церкви України (ПЦУ) в Білогірському районі Криму.

Правозахисники констатують згортання релігійних свобод у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Відомо, що з 2014 року окупанти відкрили 125 адмінсправ проти релігійних організацій та вірян у Криму, загальна сума штрафів у яких перевищує 600 тисяч гривень.

Юрист Регіонального центру прав людини Микола Кікас вказує, що наступ Росії на релігійні свободи в Криму призводить до того, що священнослужителі змушені покинути півострів. Це зрештою негативно впливає на якість релігійного життя. Так, віряни не можуть брати участь у богослужіннях та долучатися до церковних таїнств.

За його словами, віряни поставлені перед вибором: або переходити в іншу юрисдикцію, або виїхати з Криму на іншу територію, де немає обмежень релігійних свобод.

Митрополит Сімферопольський і Кримський Климент зазначає, що Росія ставить за мету знищити українську ідентичність, брутально втрутившись у релігійні свободи та ліквідувавши українськомовні школи на півострові.

Раніше ZMINA детальніше розповідала, як Росія переслідує громадян України через їхню віру, відмінну від Російської православної церкви. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter