Українські слідчі відкрили кримінальне провадження проти російських силовиків, які зірвали богослужіння у храмі ПЦУ в Криму

Дата: 10 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя відкрила кримінальне провадження проти російських силовиків, які зірвали богослужіння в церкві Кримської єпархії Православної церкви України (ПЦУ) в Білогірському районі.

Про це 10 серпня інформує пресслужба відомства на своїй фейсбук-сторінці.

Повідомляється, що працівники незаконно створеного “Центру протидії екстремізму Сімферополя” проникли в приміщення монастиря святого Димитрія Солунського Кримської єпархії ПЦУ в селі Балки Білогірського району і змусили настоятеля зупинити ранкове богослужіння.

“Свої незаконні дії “правоохоронці” намагалися обґрунтувати тим, що молитва здійснювалася невідповідно до чинного російського законодавства. Такі дії окупантів є прямим порушенням норм міжнародного гуманітарного права і черговим підтвердженням дискримінації та тиску на єдину українську релігійну громаду в Криму”, – мовиться в повідомленні.

Кримінальне провадження слідчі відкрили за частиною 1 статті 180 Кримінального кодексу України (“незаконне перешкоджання проведенню релігійного обряду”). Санкції цієї статті передбачають арешт на шість місяців або обмеження волі на строк до двох років.

Нагадаємо, напередодні представник Крайової ради українців Криму, головний редактор газети “Кримська світлиця” Андрій Щекун повідомив, що російські силовики зірвали богослужіння в храмі ПЦУ на півострові. На інформацію відреагував постійний представник президента України в АРК і Севастополі Антон Кориневич, який засудив подію.

Юрист Регіонального центру прав людини Микола Кікас вказує, що наступ Росії на релігійні свободи в Криму призводить до того, що священнослужителі змушені полишити півострів. Це зрештою негативно впливає на якість релігійного життя. Віруючі не можуть таким чином брати участь у богослужіннях та долучатися до церковних таїнств.

 

За його словами, віряни поставлені перед вибором або переходити в іншу юрисдикцію, або виїхати з Криму на іншу територію, де немає обмежень релігійних свобод.

Митрополит Сімферопольський і Кримський Климент вказує, що Росія ставить за мету знищити українську ідентичність, брутально втрутившись в релігійні свободи та ліквідувавши україномовні школи на півострові.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter