На шостому році війни літні ВПО та жінки-переселенці живуть у скруті – дослідження

Дата: 20 Лютого 2020
A+ A- Підписатися

П’ятнадцятий раунд національного опитування стосовно стану переселенців в Україні, проведеного Міжнародною організацією з міграції (МОМ), свідчить про скрутне становище літніх ВПО та жінок-переселенців. 

Такі дані дослідження презентувало Представництво МОМ в Україні в інформаційному агентстві Укрінформ, передає кореспондент видання ZMINA

“Переселенці, які проживають у сільській місцевості, люди похилого віку та домогосподарства, очолювані жінками, стикаються із серйозними проблемами”, – зауважив голова Представництва МОМ в Україні Ан Нгуєн

Повідомляється, що середньомісячний дохід переселенців у селах становить лише 2 295 гривень. Про те, що їм доводиться обмежувати витрати навіть на їжу, аби звести кінці з кінцями, повідомляють 17% родин ВПО, усі члени яких старші за 60 років, та стільки ж одиноких матерів-переселенок. 

У представництві зауважують, що частка переселенців, яким коштів вистачає лише на харчування або які змушені заощаджувати навіть на їжі, за два роки дещо зменшилась – із 47 до 14%. Однак попри те, що середньомісячний дохід на одного члена домогосподарства ВПО зростає і на вересень минулого року становив 3 631 гривню, він усе одно нижчий за середній в Україні (5 398 гривень).

Наразі гуманітарні організації шукають 158 млн доларів на допомогу двом мільйонам постраждалих від російсько-української війни. Серед них 350 тисяч переселенців. 

Нагадаємо, за даними Міністерства соціальної політики, на момент проведення моніторингу в Україні було 1 420 523 переселенці. Із них 60% переїхали з Донеччини, 37% – з Луганщини та 3% – з Автономної Республіки Крим.  

Половина зареєстрованих ВПО постійно проживає на контрольованій урядом України території Донецької та Луганської областей у 20-кілометровій зоні від лінії розмежування. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter