На Прикарпатті вже два тижні шукають студента: рідні припускають, що його могли викрасти ТЦК

Дата: 26 Липня 2024
A+ A- Підписатися

На Прикарпатті другий тиждень рідні з адвокатами намагаються знайти студента Олександра Гашевського. Хлопець повертався автобусом до Львова та зник по дорозі, а рідні припускають, що до інциденту можуть бути причетні представники тамтешнього ТЦК та СП. Військові цю версію відкидають. 

ZMINA розповідає, що відомо. 

Зниклий студент. Фото: tsn.ua

20-річний Олександр, за словами рідних, поїхав на відпочинок, а назад вертався автобусом, маршрут якого проходив повз блокпост з представниками ТЦК та СП.

Хлопець зміг повідомити батьку, що вертається до Львова, але за кілька годин його телефон вимкнувся. 

“Я телефонував до ТЦК, мені повідомили, що серед мобілізованих його немає. Зник він в районі Верховини. Виглядає так, що його десь забили в підвалі і все”,казав батько зниклого Микола журналістам ТСН. 

Ймовірну версію з причетністю ТЦК та СП до зникнення Олександра транслює й адвокат родини Олег Веремієнко. За його словами, 14 липня студент Гашевський сів у маршрутку на автостанції Верховина біля 8:30 ранку. Гашевському інший водій, дані якого є в адвоката, запропонував сісти у його авто та поїхати трохи раніше. 

“Маршрутка близько 8:50 14 липня з автовокзалу виїхала у бік Ворохти й орієнтовно за годину-півтори була на блокпості між Верховиною та Ворохтою”, – каже Веремієнко. 

Згодом до автобуса, як каже секретний свідок, підійшли представники РТЦК Верховини, які “почали роздавати оплєухи” та забрали чотирьох або трьох чоловіків. 

“Це був останній раз, коли студента бачили наживо”, – додає адвокат. 

Веремієнко припускає, що Гашевського могли або відправити до навчального центру, або забити до смерті у ТЦК та СП. 

У Міноборони, коментуючи історію для журналістів, вказали, що позиція батька Гашевського та захисника будується винятково на припущеннях. За попередніми даними військових, серед тих, хто був запрошений вийти з рейсових автобусів для перевірки документів, не було громадянина з прізвищем Гашевський.

“Тобто працівники ТЦК не запрошували його вийти з транспорту. Є інформація, що в цього громадянина є право на відстрочку, це було з’ясовано під час перевірки документів, але ніхто його не затримував”, – кажуть військові.

У пресслужбі Спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Західного регіону журналістам “Еспресо.Захід” розповіли, що військова служба правопорядку перевірила факт ймовірної причетності службовців ТЦК та соціальної підтримки до зникнення студента у Верховині. Вони з’ясували, що військові не затримували хлопця та не доставляли у розташування ТЦК. 

Схожі випадки, коли чоловіки розповідали про ймовірні викрадення на заході України, не поодинокі. До прикладу, історія Євгенія Хабарова, який намагався вкоротити собі віку в ТЦК та СП. Посадовці тоді пов’язали таку поведінку хлопця з “вживанням наркотиків”, а не з імовірним тиском, про який він розказав.

Версії керівництва ТЦК та СП щодо трагічних інцидентів з чоловіками не завжди підтверджуються слідством. 

Нагадаємо, що загальна мобілізація в Україні триває з 24 лютого 2022 року. Її, як і режим воєнного стану, періодично продовжують на 90 днів. За цей час у медіа з’явилося чимало новин про порушення прав військовозобов’язаних, наприклад про силові затримання, побиття та навіть смерті

Аналіз українських медіа показує, що спроби об’єктивно висвітлити тему мобілізації часто наражаються на закиди в підігруванні ворогу, тож журналісти обмежуються ретрансляцією офіційних повідомлень. Це так само створює простір для чуток та фейків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter