На Prometheus з’явився курс для фахівців із протидії сексуальному насильству, пов’язаному з війною

Дата: 16 Березня 2023
A+ A- Підписатися

Новий онлайн-курс “Як протидіяти сексуальному насильству, пов’язаному з війною, та професійно надавати допомогу постраждалим: керівництво для фахівців та фахівчинь” вже доступний на платформі Prometheus. 

Про це виданню ZMINA повідомили в громадській організації “Ла Страда – Україна”, експертки якої розробили курс.

 “Сексуальне насильство стало одним з інструментів, який російські військові використовують для деморалізації та терору цивільного населення. Коли Збройні сили України звільняють тимчасово окуповані території України, стає відомо все більше й більше про воєнні злочини, вчинені російськими окупантами”, – зазначають в організації.

Тож курс має на меті підвищення знань та розвиток умінь спеціалістів із протидії сексуальному насильству, пов’язаному з війною. Він складається з 4 теоретичних модулів  та практичних компонентів.

Під час проходження курсу можна дізнатися: 

  • що таке сексуальне насильство, пов’язане з війною;
  • які існують стандарти з запобігання та протидії сексуальному насильству, пов’язаному з війною;
  • про механізми реагування, документування та надання допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з війною;
  • про особливості взаємодії з постраждалими від сексуального насильства, пов’язаного з війною.

Пройти безоплатне навчання можна за посиланням: http://surl.li/eyvlp

Нагадаємо, станом на 11 березня 2023 року українські прокурори розслідують щонайменше 171 випадок сексуального насильства з боку російських військовослужбовців. Серед потерпілих  13 неповнолітніх. 

В ООН вважають, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” Росії. 

Торік в Офісі генпрокурора України змінили підхід до роботи з категорією справ, пов’язаних із сексуальним насильством на війні. До прикладу, раніше потерпілих могли допитувати по 1215 разів, але тепер спілкування має обмежуватись одним-двома разами й лише тоді, коли потерпілі хочуть говорити. 

На деокупованих територіях нині працюють дві мобільні групи з десяти фахівців кожна – це працівники превенції, поліції, слідчого апарату, прокурори, експерти управління та міжнародний експерт, психолог. 

Постраждала особа сама обирає того, з ким хоче поговорити: із жінкою, чоловіком, психологом. Якщо людина ще не готова розповісти свою історію фахівцям з прокуратури, щоб вони могли розпочати досудове розслідування, то її скеровують до інших психологів, громадських організацій, які також працюють на місцях, надаючи допомогу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter