На Покровському напрямку окупанти розстріляли 16 українських військових, які здавалися у полон – ОГП

Дата: 01 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

Російські війська здійснили черговий воєнний злочин на території України, розстрілявши 16 українських військовослужбовців, які були беззбройними та здавалися в полон на Покровському напрямку.

Цю інформацію 1 жовтня підтвердив Офіс генерального прокурора України.

Так, цього ж дня українські телеграм-канали поширили новини про страту українських військових російськими окупантами. Інцидент, ймовірно, трапився 30 вересня біля сіл Миколаївка та Сухий Яр у Покровському районі Донецької області.

На відеоматеріалах, які поширювали у мережі, видно, як українські солдати виходять з лісу під наглядом окупаційних військ, після чого шикуються в ряд.

За інформацією Офісу генпрокурора, російські війська свідомо відкрили вогонь по військовополонених, а тих, хто ще був живим, добили автоматною чергою з близької відстані.

“Це наймасовіший відомий випадок страти українських військовополонених на лінії фронту. І це ще одне свідчення того, що вбивства та катування полонених — не випадковість, а цілеспрямована політика російського військового та політичного керівництва”, – підкреслив Генеральний прокурор Андрій Костін.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

Оновлено 4 жовтня: В ефірі телемарафону начальник Департаменту війни Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов розповів, що внаслідок цього розстрілу загинули бійці двох підрозділів ЗСУ. Також попередньо встановлено особи страчених українських військових.

Бєлоусов зазначив, що слідство в Україні володіє інформацією щодо місця, де був здійснений розстріл українських військовополонених, а також має попередні дані про підрозділ Збройних сил Росії, який, імовірно, відповідальний за цей злочин.

Українські слідчі вже надіслали запити до військових частин, розвідувальних структур і міжнародних партнерів з метою отримати детальну інформацію та підтвердження щодо цього воєнного злочину.

Нагадаємо, що 17 вересня Уповноважений Верховної Ради з прав людини скерував до ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста листи щодо чергової страти українського військовополоненого росіянами на фронті. 

Напередодні в соцмережах опублікували фото, на яких видно українського бійця, що лежить на землі посеред вулиці. На тлі видно будинки та військову техніку. Руки бійця, ймовірно, були зв’язані скотчем, бо він частково лишився на зап’ястках. У грудях убитого стирчить меч, на якому написано “За Курськ”.

У мережі припускають, що статися вбивство могло в Новогродівці під Покровськом на Донеччині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter